banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

SMS-ben jelzik párzási vágyukat a német tehenek

Szöveges üzenetet küld a szarvasmarha Németországban, ha párosodni szeretne. Az SMS-t megkapja a tehén gazdája, az állatorvos, vagy éppen a bikatulajdonos gazda is, így rövid idő alatt megeshet a pároztatás.

SMS-ben értesítik gazdájukat azok a németországi tehenek, amelyek bikára vágynak, és egy nemrég kifejlesztett nyakörvet hordanak. Az új találmány folyamatosan figyeli az állat testhőmérsékletét, viselkedését, és amikor azt érzékeli, hogy a szarvasmarha a párzási időszakban túlzottan izgatottá válik, szöveges üzenetet küld gazdájának a tehén nyilvántartási számával. A farmernek így nem kell állandóan az állaton tartania a szemét, hiszen amint megkapta az üzenetet, elég, ha szól a bikatulajdonos gazdának. De azt is megteheti, hogy a rendszer úgy állítja be, hogy a bikatulajdonos gazda vagy akár az állatorvos is megkapja a tehén által küldött SMS-t.

A 12 ezer euróba kerülő M2M-nek (Machine To Machine) nevezett rendszer egyébként nemcsak a párosodni vágyó tehenekről küld értesítést, hanem akkor is, ha a jószág elléshez készül.

A különleges nyakörvet Svájcban farkasok veszélyeztette juhokra is kifejlesztették: a szenzor figyeli az állatok szívritmusát, és ha az tartósan szapora, vészjelzést küld a gazda telefonjára. A prototípusokat 12 birkán tesztelték, a farkasok szerepét két csehszlovák farkaskutya kapta. (Ez a fajta németjuhász és farkas keveréke, így igencsak hasonlít a „valódi” farkasra.) Olyan jól végezték dolgukat, hogy a birkák nyugalmi pulzusa – amely percenként 60-80 közötti – a háromszorosára szökött fel.

Svájcban egyre többször ér farkastámadás birkanyájat, és a túlélő juhok gyakran úgy elrohannak árkon-bokron-kerítésen átugorva, hogy kilométerekkel távolabb kerülnek elő. 

Kimaradt?