Kína kampányt indított, hogy bebizonyítsa, nem az országban alakult ki az új koronavírus

Közel egy évvel azután, hogy a orvosok az első koronavírus-fertőzéses eseteket regisztrálták a kínai Vuhan városában, az ország most kampányt indított annak érdekében, hogy bebizonyítsák, a COVID-19-nek elnevezett betegség nem Hupej tartományból indult.

A helyi sajtó gyakran cikkezett az utóbbi időben arról, hogy fagyasztott importélelmiszerek csomagolásában is felfedezték a vírust, és hogy a koronavírus még 2019 decembere előtt megjelent más országokban. A kínai People’s Daily lap állítja, hogy minden rendelkezésre álló bizonyíték arra enged következtetni, hogy nem Vuhanból indult az új koronavírus, csupán itt mutatták ki először.

A kínai külügy egyik szóvivője is azt hangsúlyozta: különbséget kell tenni, hogy a vírus hol jelent meg az emberi szervezetben, és hogy hol mutatták ki először. Kínai tudósok már el is készítettek egy tanulmányt, amely még elbírálás alatt van, és amelyben azt bizonygatják, hogy nem Vuhánban, hanem az Indiai szubkontinensen került át a vírus az emberre.

A nyugati kutatók szerint azonban kevéssé hihető, hogy Kínán kívül jelent volna meg a vírus. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik igazgatója, Michael Ryan szerint a kínaiak állítása csak spekuláció, nem tudományos tény.

(Címlapkép: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?