Online térben tartják meg az idei, tízedik Magyar Szórvány Napját

November 15-e az a nap, amikor a magyar nemzetközösség jobban odafigyel a szórványmagyarságra. Idén tizedik alkalommal ünnepelik Erdélyben a Magyar Szórvány Napját – olvasható az RMDSZ szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

„Mi, akik szórványban élünk, jelentősnek érezzük, hogy van egy nap, amikor a mi ügyeink kerülnek a középpontba, van egy nap, amely a mi ünnepünk. A mindennapokban ugyanis a szórvány fogalma szinte egyenértékűvé vált a feladással, a fogyással, asszimilációval. Holott több százezer magyar ember él Erdélyben szórványkörülmények között, olyan emberek, akik magyar jövőt terveznek Dél-Erdélytől Besztercéig, Barcaságtól Máramarosszigetig” – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő, az Szövetségi Küldöttek Tanácsa Szórvány frakciójának elnöke.

Az RMDSZ proaktív módon viszonyul a szórvány szükségleteihez, cselekvési tervet dolgozott ki, konkrét programokon keresztül segíti a közösségeket, mutatott rá Winkler Gyula, a Hunyad megyei RMDSZ elnöke.

„Sikertörténet például a magyar napok rendezvénysorozata, amelyet majdnem minden szórványközösségben megszerveznek, ott is, ahol még tízszázaléknyi magyarság sincs. Büszkék vagyunk az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket mozgalomra, amely szórványprogramként indult, ma már erdélyi szintű, diákokat megszólító vetélkedő, és amelyet európai jó gyakorlatként ismernek Brüsszelben. Egy évtized alatt egyre erősebb az Összetartozunk székely–szórvány partnerség, amelynek köszönhetően Hargita és Kovászna megye közösségeivel indítottak testvérkapcsolatot a szórványmegyék. Sok helyen sikerült anyaországi testvérközösséggel bővíteni az együttműködést” – ismertette Winkler Gyula

Hangsúlyozta: beszélni kell azokról a területekről is, amelyeken nem sikerült áttörést elérni. Elmondta, nagy problémát és kihívást jelent ma is a nagyvárosi szórványban élő magyarokat elérni, megszólítani.

„Elképzelés szintjén maradt a szórványgondnoki hálózat kiépítése, nem sikerült kialakítani a szórványban működő magyar nyelvű írott sajtó és elektronikus média rendszerszintű támogatását. Mindeközben teljes mértékben átalakul a médiafogyasztás és egyre nagyobb teret nyer a közösségi kommunikáció, tehát ez irányban is lépéseket kell tennünk” – fogalmazott az RMDSZ Hunyad megyei elnöke, kiemelve, hogy a következő időszak másik fontos kihívása fiatalokat bevonni a közösségszervezésbe.

Az RMDSZ 2011-ben fogadta el a Magyar Szórvány Napjáról szóló határozatot, amely szerint november 15-én, Bethlen Gábor fejedelem születésének napján, kiemelten odafigyelnek a szórványközösségekre. A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának kezdeményezésére 2015-ben a magyar Országgyűlés november 15-ét a magyar szórvány napjává nyilvánította Magyarországon is.

A központi rendezvények sora Déván indult, majd Brassóban, Nagyenyeden, Nagyszebenben, Medgyesen, Temesváron, Besztercén, Szamosújváron, Segesváron és Aradon folytatódott. Idén online térben zajlik a 10. Magyar Szórvány Napja, az esemény követhető lesz vasárnap az RMDSZ Facebook-oldalán.

Kapcsolódók

Kimaradt?