Négy év jobboldali kormányzást alapozhat meg Nicuşor Dan bukaresti győzelme

Szállóigévé vált román politikai körökben, hogy a jobboldal hatalomra jutása mindig Bukarest bevételével kezdődik. Idén is ezzel a számítással készül elhódítani a főpolgármesteri széket a szociáldemokrata Gabriela Fireától a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az USR-PLUS szövetség.

2004 elején még kevesen fogadtak volna arra, hogy a megingathatatlannak tűnő Szociáldemokrata Párt (PSD) elveszíti a hatalmat, viszont Traian Băsescu bukaresti győzelme után már valamivel többen. Nem véletlen, hogy a frissen főpolgármesterré választott egykori hajóskapitány rövidesen átvette az elnökjelöltként esélytelennek tartott Theodor Stolojan helyét, és meg is nyerte a decemberi államfőválasztást. A PSD pedig ellenzékbe került. Valami hasonlót várnak Nicuşor Dan megválasztásától is, nevezetesen, hogy győzelmével legalább négy évi liberális kormányzás veszi kezdetét Romániában.

Nicuşor Dan szinte mindenben az ellentéte Băsescunak (aki egyébként újra indul a főpolgármesteri székért). Az 51 éves matematikus, volt aktivista jóformán teljesen híján van a politikai ambícióknak. Eszébe sem jut a főpolgármesteri széket dobogóként használni kormányzati vagy még magasabb funkció elérésére – legalábbis ezt állítja magáról, és ebbe az irányba mutat eddigi politikai „pályafutása” is.

Éveken át harcolt Bukarestben a zöldövezetek és műemléképületek megmentéséért, illetve általában a hatósági visszaélések ellen a Mentsétek meg Bukarestet Egyesület alapítójaként. Aktivizmusának köszönheti a 2016-os főpolgármester-választáson elért kiváló eredményt: a második helyen végzett, a voksok 30 százalékával. Ebből a lendületből nőtt ki néhány hónap alatt a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), amelyet azonban jóformán harc nélkül leütött a kezéről a Dan Barna jelenlegi pártelnök körüli csoport. Ezzel magyarázható, hogy noha pártot alapított, Nicuşor Dan ugyanúgy függetlenként indul a főpolgármesteri székért, mint 2016-ban. Azaz nem teljesen ugyanúgy.

Kinek a jelöltje?

A Nemzeti Liberális Párt már régóta mérlegeli, hogy Nicuşor Dant támogatja, ha nem sikerül felépíteni saját jelöltet, aki eséllyel indulna az újrázni készülő Gabriela Firea ellen. Egy ideig a sajtóból tavaly átigazolt Rareş Bogdan indítását lebegtették – különösen, hogy a PNL-ben sokan neki tulajdonították a tavalyi európai parlamenti választáson elért sikert –, a felmérések azonban azt mutatták, hogy a kolozsvári nacionalista politikusnak legfeljebb akkor lehetne esélye, ha egy esetleges második fordulóban valamennyi jobboldali párt támogatását élvezné a PSD jelöltjével szemben.

Miután a kétfordulós választás – és vele az első Orban-kormány – elbukott, a Nemzeti Liberális Párt – február végén – elsőként jelentette be, hogy beáll a függetlenként induló Nicuşor Dan mögé. Ezt annak ellenére, hogy korábban a liberális vezetők kötötték az ebet a karóhoz, hogy a PNL támogatását csak akkor kaphatja meg, ha beiratkozik a pártba.

Nicuşor Dan négy évvel ezelőtt a második helyen végzett Bukarestben, megszerezve a voksok mintegy 30 százalékát. Ez akkor 175 ezer szavazatot jelentett – 70 ezerrel kevesebbet a győztes Firea asszony eredményével szemben –, ám figyelembe kell venni, hogy a 2016-os főpolgármesteri választásokon rekord alacsony volt a részvétel. A jobboldal azzal vigasztalódott – a baloldal szerint azóta is áltatja magát –, hogy nagyobb mozgósítással Firea legyőzhető lett volna. A számítás megalapozottságán túl kérdés, hogy a koronavírus-járvány milyen mértékben és főleg milyen irányban befolyásolja a részvételt.

Szoros küzdelem várható

A felmérések szerint szoros küzdelem várható, így valóban sok múlhat a mozgósításon. A jobboldali győzelem esélyét csökkenti Traian Băsescu indulása. A közvélemény-kutatások szerint jelenleg Nicuşor Dan és Gabriela Firea támogatottsága nagyjából megegyezik, ami azt is jelenti, hogy Băsescu visszalépése esetén a kihívó néhány százalékkal jobban állna a hivatalban lévő elöljárónál. A volt államfő azonban nem hajlandó erre, mivel – egyes megfigyelők szerint – ez egyet jelentene gyengélkedő formációja, a Polgári Mozgalom Pártja (PMP) halálával.

A főpolgármester-választás kimenetelétől függetlenül a vasárnapi választáson nem várható a 2004-eshez hasonló földrengésszerű jobboldali győzelem. A kivétel nélkül PSD-s színekben megválasztott kerületi polgármesterek közül többen erősen tartják magukat, elemzők szerint a PNL és az USR-PLUS szövetség legfeljebb egy-két pozíciót szerezhetnek, de a status quo sem elképzelhetetlen. Annál többet nyomna a latba a főpolgármesteri szék megszerzése.

Kapcsolódók

Kimaradt?