Moduláris sürgősségi épülettel bővült a sepsiszentgyörgyi kórház

Közel 200 négyzetméteres, moduláris elemekből épített új járványszűrési és sürgősségi osztályt helyeztek üzembe a sepsiszentgyörgyi kórházban. András Nagy Róbert kórházigazgató rámutatott: az új épületre azért volt szükség, mert a koronavírus járvány miatt felborult a szokásos orvosi ellátás.

A kórház udvarán, a bejárat közelében, modulárisan összerakott új sürgősségi osztály három részből áll, és lehetővé teszi egyrészt a betegek járványtani szűrését, így aki eleve pozitív koronavírus teszttel érkezik, azt külön elfekvőbe helyezik, illetve külön helyen látják el a fertőzésgyanús eseteket is. A szűrés után egy harmadik úton mehetnek tovább a többi beteg számára fenntartott régi sürgősségi osztály irányába azok, akiknek panasza nem kapcsolódik koronavírus fertőzéshez. Az új sürgősség mellett egy kisebb épületben veszik le a fertőzésgyanús betegek PCR tesztjéhez szükséges labormintákat, amelyeket onnan a kórház saját laboratóriumába szállítanak, ahol naponta 100 tesztet tudnak kielemezni.

András Nagy Róbert szerint szerdától már minden beteg, aki sürgősségi ellátásért érkezik a kórházba, nem a kapunál felállított piros sátorban kell bejelentkezzen, hanem a bejárat közelében lévő moduláris sürgősség épületében veszik nyilvántartásba, és helyezik el a megfelelő helyen, ezáltal biztosítani tudják a különálló betegutakat. A kórházigazgató szerint a 200 négyzetméteres új sürgősségi épület önkormányzati és civil összefogás révén épült, így 350 ezer lejt állt a háromszéki önkormányzat, 100 ezer lejes adományt kaptak a helyi vállalkozóktól a Rotary Klub révén, és további 130 ezer lej érkezett a MOL-tól és a Polgártárs Alapítványtól.

Tamás Sándor, a háromszéki önkormányzat elnöke rámutatott: a rászorulók és az egészségügyi személyzet biztonsága a legfontosabb, ezért bár a rendkívüli állapot elején a kórház bejáratánál felállítottak egy sátrat, ahol a járványügyi szűrést el lehet végezni, az csak átmenetileg jelentett megoldást. A tanácselnök hozzátette: az eredeti tervekhez képest csúszott néhány hetet a moduláris sürgősség épületének üzembe helyezése, ám arról kellett dönteni, hogy azt gyorsan felépítik, és beindítják, vagy valamivel hosszabb idő alatt megfelelően kialakítják, hogy télen is lehessen benne dolgozni. A kórházigazgató kérésére amellett döntöttek, hogy az épületet a hosszú távú működésnek megfelelően alakítják ki.

A sepsiszentgyörgyi Rotary Klub elnöke, Bartók Árpád kifejtette: a kórház felkérésére korábban lélegeztetőgépeket is adományoztak, és örömmel járultak hozzá az új sürgősségi épület létrehozásához is. Megköszönte azoknak a cégeknek és magánszemélyeknek, akik a Rotary Klubon keresztül jelentős adományokkal támogatták a sepsiszentgyörgyi kórházat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?