Így indul az oktatás a magyar és a vegyes tannyelvű iskolákban Kolozsváron

FRISSÍTVE - Kolozsváron általános szabály, hogy az elemisták és a végzősök (0-4., 8. és 12. osztályosok) be fognak járni a tanórákra – tudtuk meg Oláh Emesétől. Az alpolgármester tanintézményekre bontva számolt be arról, hogy milyen formában zajlik majd az oktatás hétfőtől a magyar és a vegyes tannyelvű iskolákban.

A Báthory István Elméleti Líceumban az elemisták és végzősök bejárnak az órákra; az első két hétben az 5-7., illetve 9-11. osztályosok hibrid oktatásban részesülnek olyan formában, hogy rotációval a diákok 20 százaléka marad otthon, a többiek a tantermekben ülnek. Ezt a módszert az indokolja, hogy az iskolában jelenleg még felújítási munkálatok zajlanak. Két hét után, a munkálatok befejezésével már csak a 9-11. osztályosok vesznek részt hibrid oktatásban.

FRISSÍTÉS: A János Zsigmond Unitárius Kollégiumban az eredeti elképzelés szerint valamennyi diák tantermi jelenlétével kezdődött volna az oktatás, de szerdán ezen módosítottak. A tanintézmény Facebook-oldalán közölték, hogy a tanévet a hibrid oktatású változatban kell megkezdenünk. Ez azt jelenti, hogy az óvodai csoportok, az elemi tagozat, valamint a VIII-ik és a XII-ik osztályok teljes mértékben fizikai jelenlétben tanulnak majd az épületben, míg az V., VI., VII., IX., X., XI-ik osztályok hibrid változatban, azaz minden osztályon belül két csoport lesz majd, az egyik egy hétig fizikai jelenlétben, míg a másik csoport online követi az órákat, majd cserélni fognak.

Az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban az elemisek, az 5. osztályosok és a végzős 8. és 12. osztályosok mindannyian bejárnak az órákra, csak a 6., 7. és 9-11. osztályosok esetében lesz hibrid oktatás. A Brassai Sámuel Elméleti Líceumban az 5-7., illetve 9-11. osztályosok vesznek részt hibrid oktatásban, a többiek teljes létszámban jelen lesznek az órákon. A Református Kollégiumban a 6-7., illetve a 10-11. osztályokban zajlik vegyes oktatás, a többiek ott lesznek, tehát az ötödikesek és a kilencedikesek teljes létszámban bejárnak az órákra.

A magyar tagozattal is rendelkező Györgyfalvi negyedi Nicolae Titulescu Általános Iskolában az 5-7. osztályosok vesznek részt hibrid oktatásban, az Onisifor Ghibu Elméleti Líceumban a negyedikesek, a hetedikesek és a kilencedikesek (az újraindult magyar tagozat) egy része otthonról vesz részt az órákon. A Monostor negyedi Octavian Goga Általános Iskolában csak az ötödikeseknek és hatodikosoknak lesz hibrid oktatás.

A zeneiskolások számára tantermi jelenléttel zajlik majd az oktatás, de sajátos módon: az órák csak 30 percesek lesznek, a diákok pedig két váltásban járnak majd be, és a két váltás között fertőtlenítenek. A Waldorf Iskolának szintén valamennyi diákja személyesen vesz részt a tanórákon.

Kérdésünkre Oláh Emese elmondta, a hibrid oktatás esetében általában 7-10 naponta váltják egymást rotációval a gyerekek. Közölte azt is, hogy az új tanévben is folytatódik az iskolabusz-program: a tavalyi 12 útvonal megmarad, sőt további két útvonallal bővül a hálózat, a 10-es útvonal pedig meghosszabbodik. 

Felszedték a padlószőnyegeket

Az alpolgármestertől megtudtuk azt is, hogy azokban az iskolákban, amelyek nem rendelkeznek két kijárattal, PVC-pannókkal elkerített ki- és bejáratot készítettek, hogy a gyerekek lehetőség szerint minél kevesebben érintkezzenek iskolába érkezéskor és amikor haza mennek. A közegészségügyi igazgatóság megtiltotta a padlószőnyeg használatát, így ahol ilyen padlóborítás volt, ott felszedték és a padlót felcsiszolták, fényezték.

A nagyobb tér biztosítása érdekében több intézményben is osztálytermekké alakítottak különböző tereket, például a tornatermeket, laboratóriumokat, tanári szobákat. Az osztályokban a gyerekek közötti távolság biztosítását a tanintézmények vezetősége oldja meg, a fertőtlenítőszerek elhelyezése és biztosítása is az ő feladatuk.

Nagy összeget fordítottak iskolakezdésre

Oláh Emese tájékoztatása szerint a tanintézményeknek az új tanévre való előkészítésére összesen 14,6 millió lejt költött az önkormányzat, tavaly ez az összeg 9,7 millió lej volt. Ebből az óvodákra közel 3 millió lejt fordítottak, a magyar tagozattal is rendelkező óvodák összesen 2 millió lejből újultak meg.

Emellett idén 11,7 millió lejt utalt ki az önkormányzat az iskolák felújítására, a színmagyar vagy magyar tagozattal is rendelkező iskolák közel 1,7 millió lejt kaptak. 2019-ben 7,2 millió lejt költött az önkormányzat az iskolák előkészítésére, a színmagyar vagy magyar tagozattal is rendelkező iskolák közel 835 ezer lejt kaptak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?