Iskolakezdés: a szakemberek nem hisznek az órák alatti maszkviselésben

A diákok maszkviselése az órákon csak elméletben védi őket a fertőzéstől, a gyakorlatban nem – vélik a Gmedia által megszólaltatott szakértők, akik szerint a maszkviselésnél is fontosabb az 1,5 méteres biztonsági távolság betartása a gyerekek között.

A portál két infektológust, Valeriu Gheorghițát (Bukaresti Katonai Kórház) és Adrian Marinescut (Matei Balș Intézet) kérdezte meg az oktatásban bevezetendő egészségügyi szabályokról szóló rendelettervezetről. Mint ismert, a tervek szerint a maszkvielés a diákok számára órákon is kötelező lesz.

Összefoglaljuk a két szakember fontosabb megállapításait:

  • Ahhoz, hogy hatékony védelmet nyújtson, a maszknak az arcra kell tapadnia, a szabvány méretű, felnőtteknek szánt maszkok nem zárnak légmentesen a gyermekek arcán; a diákok nem tudják hosszú ideig szabályosan viselni a maszkot, ez pedig fertőzésforrást jelenthet.
  • A gyermekeket elkülönítő, padok közötti átlátszó válaszfal jó elképzelés, ha a magassága meghaladja a diákokét, és minden szünetben fertőtlenítik; fontos, hogy a diákok egyedül üljenek a padban.
  • A 1,5 méteres biztonsági távolság betartása védelmet nyújt.
  • Fontos, hogy 15 diáknál több ne tartózkodjon az osztálytermekben.
  • A hűlésre utaló legenyhébb tünetek (orrfúvás, köhögés) jelentkezése esetén a gyermeket otthon kell tartani. Ősszel gyakoriak a virózisos légúti megbetegedések, így sokan fog hiányozni az iskolából, ezért lehetővé kell tenni az online oktatást.

„Ha az osztályokban korlátozzák a diáklétszámot és a gyermekek betartják egymás közt a 1,5 méteres távolságot, akkor nem kellene kötelező tenni órák alatt a maszkviselést” – nyilatkozta Valeriu Gheorghiță.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?