Iskolakezdés: máris kiverte a biztosítékot, ezért módosítják a szülői nyilatkozatot

Várhatóan módosulni fog az iskolakezdéskor kitöltendő szülői felelősségvállalási nyilatkozat – közölte csütörtök este az oktatási miniszter.

Monica Anisie a tanévkezdés körülményeiről nyilatkozott a közszolgálati televízióban. Beszélt arról a közvitán lévő rendelettervezetről is, amely szerint csak akkor mehetnek a gyerekek szeptember 14-től iskolába, ha előzőleg a szüleik egy felelősségvállalási nyilatkozatot töltenek ki az egészségi állapotukról.

A szülőknek írásban kell vállalniuk, hogy az elmúlt 14 napban gyermekükön nem mutatkoztak a Covid–19-betegség tünetei, nem diagnosztizálták ezzel a kórral és nem is érintkezett koronavírus-fertőzött személyekkel. Monica Anisie elmondta, nagyon sok negatív visszajelzést kapott a minisztérium a nyilatkozat formanyomtatványával kapcsolatban.

A szülők amiatt aggódnak, hogy önhibájukon kívül utólag felelősségre vonhatják őket, ha esetleg nem ismerik fel gyermekükön a Covid–19-betegség tüneteit, vagy a gyermek a tudtukon kívül fertőzöttekkel érintkezett. Ezért a miniszter azt javasolja, hogy a nyilatkozatot egészítsék ki az „ismereteim szerint” megfogalmazással. Vagyis azt vállalják írásban, hogy a gyermekük „ismereteik szerint” nem fertőzött.

Monica Anisiei elmondta, a formanyomtatvány kitöltését azért javasolta az egészségügyi minisztérium, hogy a helyi hatóságok és az iskola mellett a szülők is vállalják a felelősségét a gyermekek jelenlétével történő tanévkezdésnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?