„Szafariparkot” hoznának létre a medvéknek Székelyföldön

Az Európai Unió Székelyföldet is érintő aktuális folyamatairól, az önkormányzati választásokról és a medvekérdés egyre sürgetőbb megoldási lehetőségeiről is szót ejtett Vincze Lóránt európai parlamenti képviselő és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke pénteken, Csíkszeredában.

A településekre bejáró, károkat okozó, emberi közelséghez hozzászokott medvék összegyűjtésére és elhelyezésére hozna létre speciális, a későbbiekben turistalátványosságként is szolgáló parkot Hargita Megye Tanácsa. Borboly Csaba az elképzelés kapcsán kiemelte: hiánypótló kezdeményezésről van szó, hiszen az országban nincs hasonló rezervátum, ahol a medvék természetes életterükhöz hasonló környezetben, az emberektől biztonságos módon elszigetelten élhetnének és lennének megfigyelhetőek. Az elnök elmondta: több helyszín is szóba került a megvalósításhoz. Jelenleg a csíkszentmiklósi közbirtokosság vezetőségének javaslata tűnik a legreálisabbnak.

Medveszafari Csíkszentmiklóson

A tervek szerint a közbirtokosság bérbeadás útján egy nagyobb területet biztosítana a medvepark létrehozásához. Borboly Csaba szerint évente legalább 10, de akár 30 medve elhelyezése is megvalósulhat a legalább 100 hektárosra tervezett területen, amelyet speciális medve-kerítésekkel kerítenének körbe. A medvéket több, kisrégiókban működő gyorsreagálású csoport szállítaná a körülzárt területre. A tanácselnök szerint a medvepark egyfajta szafari-parkként működne, amely a kirándulók és a kutatók számára is jó lehetőséget biztosítana az állatok megfigyelésére. Borboly Csaba szerint az idegenforgalom szempontjából is jelentős beruházás megvalósulásával a csíkszentmiklósi, illetve további bekapcsolódó közbirtokosságok is megfelelő nagyságú jövedelemhez juthatnának.

A medvekérdés kapcsán Vincze Lóránt kifejtette: az Európai Unión belül léteznek jól bevált, hatékony stratégiák a nagyvadak populációinak kordában tartására, illetve a településekre bejáró állatok kezelésére. A politikus kiemelte Svédországot és Észtországot, ahol a vadgazdálkodás része a vadászat is és nincs a medve a védett fajok listáján. A képviselő szerint ugyanakkor a bukaresti vezetés vonakodik meghozni bármilyen döntést a témában, holott szakmai indokokkal alátámasztva lehetne módosítani a védett fajok listáját és szükséges a hatékony vadgazdálkodás megvalósítása.

Második esély a nemzeti régiókról szóló kezdeményezésnek

Vincze Lóránt a jelenleg zajló európai uniós folyamatokkal kapcsolatban elmondta: a költségvetés elfogadása az egyik legfontosabb, amelynek jóváhagyása az Európai Tanács részéről megtörtént és várhatóan legkésőbb októberben az Európai Parlament is rá fog bólintani. Ennek kapcsán a képviselő kiemelte: nagy viták voltak a kohéziós alapok megmaradása érdekében, amelyet végül sikerült elérni, sőt, Románia esetében növekedhet is, akárcsak a területalapú, illetve szarvasmarha-tenyésztés támogatási összegei is.

Kisebbségi ügyekben Vincze Lóránt kiemelte: a Minority Safe Pack esetében áthúzta a terveket a koronavírus-járvány, hiszen március 27-én lett volna a meghallgatás az európai parlamentben, ami valószínűleg októberben tud majd megvalósulni. A nemzeti régiók támogatásával kapcsolatosan a politikus arról számolt be, hogy az aláírásgyűjtések határidejének meghosszabbításával kapott második esélyt a kezdeményezés.

Kapcsolódók

Kimaradt?