banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Bizalmatlansági indítványt nyújt be a PSD, ha a kormány nem duplázza meg a gyerekpénzt

A PSD le fogja seperni az asztalról a jelenlegi kormányt, ha az nem duplázza meg a gyerekpénzt – üzente Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke szerdán Klaus Iohannis államfőnek és Ludovic Orban miniszterelnöknek. 

„Egyetlen üzenetem van Iohannisnak és Orbannak: ha nem duplázzátok meg a gyerekpénzt, leseperjük az asztalról a kormányotokat! Veszélyesek vagytok az ország jövőjére nézve! Iohannis elnök többé nem halogathatja a gyerekpénz megkétszerezését. Az alkotmánybíróság mai döntésével igazolta, hogy a PNL-nek gyakorlatilag nem voltak érvei, egyszerűen csak meg akarta akadályozni a törvény gyakorlatba ültetését” – írta Ciolacu szerdán a Facebookra. 

Ciolacu közölte: amennyiben a kormány nem duplázza meg a gyerekpénzt, a szociáldemokraták augusztusban bizalmatlansági indítványt fognak benyújtani, függetlenül attól, hogy Romániában veszélyhelyzet lesz-e vagy sem. 

Mint ismert, az alkotmánybíróság szerdán úgy határozott, hogy alkotmányos a gyerekpénz megkétszerezését augusztus elsejéig elhalasztó 2020/2-es sürgősségi kormányrendelet hatályon kívül helyezéséről szóló törvény.

Az alkotmánybíróság megalapozatlannak tartotta és elutasította a kormány által benyújtott kifogást, és megállapította, hogy a 2020/2-es sürgősségi kormányrendeletet elutasító törvény alkotmányos. A döntéssel az alkotmánybíróság szabad utat ad a 2-18 éves korosztálynak járó gyerekpénz megduplázásának. A gyerekpénz összege így 300 lejre nő.

Csép Andrea RMDSZ-es képviselő korábban felhívta a figyelmet: hiába kötelezi majd újból törvény a kormányt a gyerekpénz megemelésére, az Orban-kabinet egy újabb sürgősségi rendelettel ismét kitolhatja a jogszabály hatályba lépésének időpontját, vagy pedig egy minimális pótlékemelést irányoz elő.

A miniszterelnök és a pénzügyminiszter is többször hangoztatta: nincs pénz a gyermeknevelési pótlék megduplázására. A kormány azért támadta meg a halasztást elutasító törvényt, mert mert nem nevezi meg a finanszírozáshoz szükséges forrásokat.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?