Ismét kérdezték a kormányfőt a nyugdíjak és a gyermekpénz emeléséről

„Nem űzhetünk csúfot az emberekből azzal, hogy olyasmiket ígérünk nekik, amiket nem tudunk betartani” – jelentette ki vasárnap este Ludovic Orban miniszterelnök a nyugdíjak 40 százalékos megemeléséről és a gyermeknevelési pótlék megduplázásáról.

Mindkét intézkedést törvény írja elő. A nyugdíjakat a hatályos jogszabály szerint szeptember elsejétől kellene 40 százalékkal megemelni, a gyermekpénzt pedig augusztus elsejétől kellene megkétszereznie a kormánynak.

Ludovic Orban a România TV-nek nyilatkozva elmondta, a nyugdíjak 40 százalékos növelése fenntarthatatlan, és veszélyeztetné az ország pénzügyi egyensúlyát. „Olyan arányban emeljük majd a nyugdíjakat, hogy ne legyen szükség pénz nyomtatására” – jelentette ki. Megjegyezte, Románia gazdasága idén várhatóan zsugorodni fog.

A gyermekpénz megemeléséről a kormányfő azt mondta: az összeg megduplázása nem lehetséges. Azt azonban nem zárta ki, hogy a pótlékot kisebb mértékben növelni fogják. Emlékeztetett, hogy a gyermekpénzt tavaly tavasszal már megkétszerezték. „A tavalyi emelés 7 milliárd lejes többletkiadást jelentett a költségvetésnek” – mondta Ludovic Orban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?