Hargita megye: a hét végén kilencszer riasztották a hatóságokat medvék miatt

A hét végén kilencszer riasztották Hargita megye különböző településeiről a hatóságokat medvék felbukkanása miatt.

A Hargita megyei csendőrség tájékoztatása szerint az elmúlt hétvégén medvék jelentek meg Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Oroszhegyen, Borszéken, Tusnádfürdőn, Marosfőn és Csobotfalván is.

Marosfőről szombat este 8 körül érkezett a telefonhívás, hogy medve járkál egy ház közelében. A helyszínre siető rendőrök és csendőrök visszakergették az erdőbe az állatot. Félórával később újabb hívás érkezett, ezúttal Székelyudvarhelyről, ahol a város közelében lévő farmnál tűnt fel két medve.

A nagyvadak a hatóságok kiérkezésekor már nem voltak a jelzett területen. Este 10 előtt Oroszhegyen, félórával később pedig Borszéken, egy tömbház közelében tűnt fel egy-egy példány, utóbbi eltávolításához hatósági közbelépésre volt szükség. Tusnádfürdőről szintén szombaton, 23:19-kor telefonált az 112-es számra egy nő, közölve, hogy egy anyamedve járkál három boccsal egyik panzió környékén. Az állatokat a csendőrök visszaterelték az erdőbe.

Vasárnap reggel szintén Tusnádfürdőn a fűben találtak rá egy rossz állapotban levő medvebocsra. A csendőrök a balánbányai medve-visszavadító központ segítségét kérték, ennek munkatársai érkezéséig állatorvos vizsgálta meg a bocsot. A kölyökállat vizet és tejet kapott, majd elszállították a medverezervátumba. Vasárnap késő délután ismét medve jelenlétére figyelmeztettek Tusnádfürdőn.

A Csíkszeredához tartozó Csobotfalváról vasárnap délben és este is medvék felbukkanására vonatkozó bejelentés érkezett. A nagyvadakat a helyszínre kiszálló csendőrök távolították el az emberlakta zónából.

A hatóságok kérik a lakosokat, hogy körültekintően tárolják a hulladékot, és amennyiben medvével találkoznak, ne etessék, ne közelítsék meg az állatot, hanem azonnal hívják az 112-es számot.

Kapcsolódók

Kimaradt?