Szívinfarktust és agyvérzést is okozhat a sok ülés

Az ülőmunkától nemcsak a derekunk fájhat, hanem növeli az agyvérzés, a szívinfarktus, a szívnagyobbodás és a vesebetegségek kockázatát is.

Ha helytelen pózban ülünk, porckorongjainkat csaknem kétszeres terhelésnek tesszük ki, mintha állnánk – figyelmeztet a Semmelweis Egyetem közleménye. Ha mindez a nyomás állandóan féloldalasan és egyenetlenül jelentkezik, kialakulnak a mozgásszervi betegségek, például a porckorongsérv vagy a meszesedés.

A rossz testtartás hatással van az izmokra és a szalagokra is, amely szintén fájdalmat okozhat. Mozgással azonban jó vérellátást biztosítunk az izmokban, ami a szív és a tüdő egészségének megőrzéséhez is hozzájárul. Elősegíti azt is, hogy a csontállomány ne épüljön le, az egyenetlen terhelés miatt ne degenerálódjanak a csontfelszínek.

A mozgásszegény, ülő életmód ugyanakkor 26 százalékkal növeli az úgynevezett metabolikus szindróma esélyét. Jellegzetességei a magas vércukor- és koleszterinszint, a magas vérnyomás, ezek szövődményei pedig a szív- és érrendszeri betegségek. A mindezekkel járó magas vérzsír azért különösen veszélyes, mert érkárosodást okoz az agyban, a szívben, a vesében, így agyvérzéshez, szívinfarktushoz, szívnagyobbodáshoz és vesebetegségekhez vezethet.

A metabolikus szindrómában előfordulhat egy májbetegség is - a nem alkoholeredetű zsírmáj -, amelyből májzsugor, májrák is kialakulhat. Ahhoz, hogy a belek normálisan működjenek, sok mozgás, folyadék és rost szükséges. Ha nincs meg ezek közül valamelyik, az emésztési problémákat okozhat (pl. haspuffadást), a belek működése renyhe lesz. Az ülőmunkát végzőknek arra is oda kell figyelni, ha dagad a lábuk, ez a visszér vagy szívelégtelenség tünete lehet.

A mozgáshiány a daganatok kockázatát is növeli – ezt a bélrák és az emlőrák esetében ki is mutatták. Mindezekből egyértelmű, hogy az embernek meghatározó mennyiségű mozgásra van szüksége, hogy egészséges maradjon.

Kimaradt?