Mandátum-hosszabbítás: Ciolacu szerint június 21-ig el kell fogadni a törvényt

Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke és a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke szerint az alkotmánybíróság döntése értelmében a parlamentnek június 21-ig el kell fogadnia a helyi választott tisztségviselők mandátumát meghosszabbító törvényt, és a helyhatósági választások időpontját is ki kell tűznie.

Ciolacu a Facebookon tette közzé véleményét, miszerint a kormány okolható azért a „jogalkotási párhuzamosságért”, amelyre hivatkozva az alkotmánybíróság szerdán alkotmányellenesnek nyilvánította a helyi választott képviselők mandátumának meghosszabbítását.

A PSD elnöke felidézte, hogy április 2-án benyújtottak a parlamentbe egy tervezetet a helyi választott tisztségviselők mandátumának meghosszabbításáról és a választások időpontjának kitűzéséről. „Egy héttel később, későn és eredménytelenül a kormány elfogadott egy rendeletet, amelyet április 8-án tettek közzé a Hivatalos Közlönyben. Miattuk, a jogalkotási párhuzamosság okán nyilvánították ma alkotmányellenessé a helyi választottak mandátumának meghosszabbítását” – olvasható Ciolacu bejegyzésében.

 

A politikus arra figyelmeztet, hogy az alkotmánybírósági döntés értelmében június 21-ig a parlamentnek el kell fogadnia a helyi választott tisztségviselők mandátumát meghosszabbító törvényt, és a helyhatósági választások időpontját is ki kell tűznie. „A Nemzeti Liberális Pártnak ezt az ostobaságát is korrigálni fogjuk a parlamentben, hogy elejét vegyük a káosznak a közigazgatásban. Ellenkező esetben minden döntés, amit június 21. után hoznak meg, törvénytelen lesz” – tette hozzá. Ciolacu Klaus Iohannis államfőnek és a PNL-nek is üzent, figyelmeztetve őket, hogy a törvény életbe lépésének halogatása a romániai lakosságnak, de a helyi választott képviselőknek is rosszat tenne.

A képviselőház május 13-án fogadta el a helyi választott tisztségviselők mandátumának meghosszabbításáról szóló sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet. A jogszabály értelmében a szükségállapot feloldását követő legtöbb hat hónapra hosszabbítható meg a helyi választott tisztségviselők megbízatása. A törvény előírja még, hogy a 2020-as helyhatósági választások dátumát a parlament szabja meg organikus törvénnyel, legkevesebb 75 nappal a voksolás tervezett időpontja előtt. A jogszabályt azonban szerdán alkotmányellenesnek nyilvánította az alkotmánybíróság. A taláros testület szerint a választottak mandátumát csak a parlament hosszabbíthatja meg, sürgősségi kormányrendelet nem. A második beadvánnyal kapcsolatban a testület jogalkotási párhuzamosságot állapított meg.

(Nyitókép: Marcel Ciolacu | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?