Fontos hírt kaptak a véglegesítő vizsga előtt álló pedagógusok

A véglegesítő vizsga előtt álló azon pedagógusok, akik esetében nem került sor a szakellenőrzésre, kérvényezhetik a tanfelügyelőségnél, hogy ismerjék el a képesített tanárként a legutolsó szakellenőrzés alkalmával kapott jegyüket - derül ki a keretmódszertanból.

Az oktatási minisztérium szerint a jegy elismerésére vonatkozó igényléseket június 5-éig kell benyújtaniuk az érintetteknek a megyei tanfelügyelőséghez, feltüntetve a kapott jegyet vagy minősítést, illetve hogy melyik tanintézetben történt a szakellenőrzés.

A jegyek elismerésének folyamata június 12-éig jár le.

A 2020-as véglegesítő vizsga a következő szakaszokból áll majd:

  • I. szakasz - kizáró jellegű - legalább egy szakellenőrzés/a legutóbbi szakellenőrzésen szerzett jegy elismerése; a szakmai portfólió értékelése;
  • II. szakasz (végső) - írásbeli vizsga.

Az írásbeli vizsga a fizikai távolságtartás szabályainak betartásával zajlik majd, legtöbb tíz vizsgázó tartózkodhat egy teremben - írja elő a szabályzat. A sikeres vizsgához legalább 8-as osztályzatot kell elérni.

A rendes tanári állásokra kiírt vizsgát július 15-én szervezik

Július 15-én szervezik meg a rendes tanári állásokra kiírt vizsgát, a megfelelő higiéniai-egészségügyi intézkedések betartásával - közölte hétfőn a szaktárca.

Az oktatási minisztérium közleménye rámutat, a rendes pedagógusi állás elnyeréséhez legalább 7-es jegyet kell elérnie a vizsgázónak, és a meghirdetett állásokat az írásbeli vizsga jegyeinek csökkenő sorrendjében osztják el.

Az interjú idén elmarad azok számára, akik órabér szerinti fizetéses rendszerben szeretnének tanítani.

Módosult a tanárok mobilitására vonatkozó módszertan

A szaktárca közleménye ugyanakkor megjegyzi, elküldték a Hivatalos Közlönyhöz megjelentetésre a tanárok mobilitására vonatkozó módszertanról szóló miniszteri rendeletet. A koronavírus miatt több ponton is módosult a 2020-2021-es tanévre vonatkozó metodológia:

  • a gyakorlati vizsgát és a szakellenőrzést törölték, azoknak a vizsgázóknak azonban, akik a tanítás nyelvétől eltérő nyelven folytatták tanulmányaikat, nyelvvizsgát kell tenniük, amelyet megfelelt/nem felelt meg (admis/respins) minősítéssel értékelnek;
  • az áthelyezés igényléséről szóló iratok, majd az esetleges fellebbezések online is elküldhetők; a helyek elosztása online is történhet;
  • a hozzájárulásos áthelyezés és az előáthelyezés lehetősége megszűnik, ezeket a megyei tanfelügyelőségeknek kell megszervezniük;
  • a hozzájárulásos áthelyezéshez és az előáthelyezéshez a pedagógusoknak be kell nyújtaniuk dossziéjukat a megyei tanfelügyelőségekhez, ezeknek pedig meg kell szervezniük a helyek elosztását.

(Címlapfotó: Pexels.com)

Kapcsolódók

Kimaradt?