Négyszáznyolcezer dollárt fizettek egy Beatles-gitárért

Négyszáznyolcezer dollárt fizetett egy névtelenséget kérő vevő egy New York-i árverésen egy ritka gitárért, amelyen hajdan John Lennon és George Harrison játszott.

A szombati árverést szervező Julien's Auctions 2-300 ezer dollár körüli árat remélt a legendás hathúros elektromos gitárért, amelyet a VOX hangszergyár készített 1966-ban kifejezetten a Beatles megrendelésére, az együttesre szabott gitárok prototípusaként.

Lennon ezt a gitárt használta a Hello, Goodbye című dala videofelvételéhez, Harrison pedig ezen gyakorolta és adta elő az I Am The Walrus című számot a Magical Mystery turnéján. Mindkét dal szerepel a Magical Mystery Tour című 1967-es Beatles-albumon is.

A gitárt John Lennon 1967-ben elajándékozta Yanni Mardasnak, a lemezeiket kiadó Apple Records egyik mérnökének. A hangszer néhány éve 100 ezer dollárért cserélt gazdát a Sotheby's árverésén.

A Beatles-gitár volt a fénypontja a New York-i Hard Rock Caféban zenei hírességek emléktárgyaiból rendezett árverésnek, amelyen például 50 ezer dollárért kelt el Elvis Presley egyik gitárja és 28 ezer dollárért egyik napszemüvege.

Kapcsolódók

Kimaradt?