Klaus Iohannis: nem a magyarokkal, a PSD politikusaival vannak problémáim

FRISSÍTVE - Nem a romániai magyar közösség ellen irányult a múlt szerdai sajtónyilatkozata, miszerint a „PSD az RMDSZ-szel és a magyar kormánnyal kötött titkos egyezség alapján odaadta Erdélyt a magyaroknak” – jelentette ki hétfőn az államfő, aki ezúttal nem az autonómiatervezettel, hanem a közigazgatási törvénynek a magyarok számára kedvező módosításaival riogatta a közvéleményt.

„Semmi bajom a magyar nemzetiségű személyekkel, tisztelem őket, többségük jóravaló, szorgos ember. A politikusokkal van bajom, elsősorban a Szociáldemokrata Párt politikusaival, akik megpróbálták átvinni a parlamenten a székelyföldi autonómiáról szóló tervezetet” – közölte Klaus Iohannis.

Kijelentette: a PSD a múlt héten végül ugyan leszavazta az autonómiatörvényt a szenátusban, de szintén a szociáldemokraták támogatásával fogadott el hallgatólagosan a felsőház egy másik törvénytervezetet, amit szintén az RMDSZ nyújtott be. A közigazgatási törvénykönyvet módosító jogszabályról van szó, amely az államfő szerint „kötelezővé teszi a magyar nyelv használatát Erdély bizonyos régióiban”. Iohannis azt mondta: a PSD nem állíthatja azt, hogy nem tudott erről a tervezetről, mert a politikusai támogatták a szakbizottságokban.

"Ezúttal a PSD nem állhat elő azzal, hogy nem tudott róla, mert a tervezet átment a szenátusi szakbizottságokon, ahol törvényhozóik támogatták. Most, hogy ismét nyilvánosan elmondtam, mit tervez a PSD, megtalálják majd a módját, hogy e törvény ellen szavazzanak, de nem tehetünk úgy, mintha nem látnánk, hogy a PSD olyan tervezeteket támogat, amelyek a Székelyföld autonómiáját szorgalmazzák, márpedig ezek alkotmányellenesek, és én nem fogom tolerálni az ilyen törvényeket" - nyomatékosította az államfő.

Az RMDSZ tavaly októberben nyújtotta be azt a törvénytervezetet, amire Iohannis utalt. A jogszabály a Dăncilă-kormány által sürgésségi rendelettel elfogadott új közigazgatási törvénykönyvet módosította. A módosításokra azért volt szükség, mert ez a jogszabály számos ponton csorbította a magyar közösség megszerzett jogait. Az RMDSZ tervezete olyan javaslatokat tartalmaz, amelyeket a parlament egyszer már elfogadott. Többek között azt, hogy ezután ott is lehet alkalmazni a kisebbségi jogokat, ahol a kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot, ha így dönt az önkormányzat.

Az államfő hétfői kijelentésének előzménye, hogy nem csak az erdélyi magyar közösség, a román véleményformáló újságírók nagy része, hanem szinte a teljes politikai osztály megdöbbenéssel fogadta azt a sajtónyilatkozatát, amelyben a magyar nyelvből is gúnyt űzve beszélt a PSD és a RMDSZ állítólagos titkos paktumáról. Az RMDSZ feljelentette a diszkriminációellenes tanácsnál, Csoma Botond képviselő és a PSD pedig kezdeményezte a Román Hírszerző Szolgálat igazgatójának bizottsági meghallgatását ebben az ügyben. Emellett Călin Popescu Tăriceanu szenátor felszólította az államfőt, hogy a parlamentben tisztázza, milyen bizonyítékok alapján tette ezeket a kijelentéseket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?