Iohannis uszító kijelentései: a PSD már hétfőre magyarázatot vár a SRI-től

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) illetékeseinek már hétfőn magyarázatot kell adniuk az államfőnek azzal a kijelentésével kapcsolatban, miszerint a „PSD az RMDSZ-szel és a magyar kormánnyal kötött titkos egyezség alapján odaadta Erdélyt a magyaroknak” – nyilatkozta vasárnap a Szociáldemokrata Párt (PSD) sajtószóvivője.

Lucian Romaşcanu emlékeztetett: Klaus Iohannis "Magyarországgal kötött okkult megállapodással" vádolta meg a PSD-t anélkül, hogy bizonyítékokkal, érvekkel támasztotta volna alá kijelentéseit. "Ez egyszerűen egy óriási és megbocsáthatatlan hazugság. Az európai Iohannis meghalt. Primitív, retrográd és hazug nacionalizmusról árulkodó nyilatkozata kizárja őt a 2020-as év Európai Uniójának hiteles vezetői köréből" - fogalmazott vasárnapi sajtótájékoztatóján Romaşcanu.

A PSD szóvivője rámutatott, a SRI "nem hallgathat" ebben a rendkívül súlyos helyzetben, ezért arra kérik a hírszerző szolgálat illetékeseit, közöljék nyilvánosan, ha vannak információik a Iohannis által emlegetett megállapodással kapcsolatban, ellenkező esetben a parlamentben kérnek magyarázatot az elnök nyilatkozatára.

Romaşcanu közölte: Eduard Hellvig SRI-igazgatónak "hétfőig van ideje magyarázattal szolgálni", mert vélhetően aznap meghívást kap a SRI tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság ülésére. "Ha nem kapunk akár közvetlen, akár a bizottságon keresztüli választ, Iohannis úrnak magának kell majd felvállalnia néhány dolgot" - tette hozzá.

A PSD szóvivője azt mondta, ha a parlament vezetősége úgy ítéli meg, hogy a külügyi hírszerző szolgálattól is információkra van szükség, ennek képviselőit is beidézi meghallgatásra az illetékes szakbizottság.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?