A parlamentbe várják a SRI igazgatóját tisztázni „Erdély átadását a magyaroknak”

FRISSÍTVE - Kedden várhatóan összeül a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottság meghallgatni a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatóját, Eduard Hellviget az államfőnek azzal a kijelentésével kapcsolatban, miszerint a „PSD az RMDSZ-szel és a magyar kormánnyal kötött titkos egyezség alapján odaadta Erdélyt a magyaroknak”.

A SRI vezetőjének meghívását Csoma Botond képviselő javasolta a bizottsági elnöki jogköröket gyakorló Marian Cucşa alelnöknek. Utóbbi politikus a Mediafaxnak elmondta, keddre hívja össze az ülést, amelyre várják Eduard Hellviget is tisztázni Klaus Iohannis kijelentésének hátterét.

Csoma Botond elmondta, a SRI igazgatójának arra a kérdésre kell válaszolnia: nyújtott-e a hírszerző szolgálat olyan információkat az államfőnek, amelyre a szerdai kijelentéseit alapozta? „Az elnök egy összeesküvésről beszélt két parlamenti párt és a magyar kormányfő között. Tudni akarjuk, mire alapozta Klaus Iohannis a kijelentéseit” – magyarázta az RMDSZ politikusa.

FRISSÍTÉS: A SRI illetékeseinek már hétfőn magyarázatot kell adniuk az államfőnek azzal a kijelentésével kapcsolatban, miszerint a „PSD az RMDSZ-szel és a magyar kormánnyal kötött titkos egyezség alapján odaadta Erdélyt a magyaroknak” – nyilatkozta vasárnap a Szociáldemokrata Párt (PSD) sajtószóvivője.

Kérdésünkre elmondta, a SRI igazgatójának törvényi kötelezettsége megjelenni a parlamenti bizottság előtt. „Kibúvókat találhat. De míg a világ nem húzhatja az időt, előbb-utóbb el kell jönnie az ülésünkre” – mondta Csoma Botond. Hozzátette, az eddigi tapasztalatai alapján a SRI vezetője nem fog elzárkózni a válaszadások elől.

A képviselő nem hinné, hogy a SRI olyan információkat nyújtott az államfőnek, amelyek alapot adtak az uszító kirohanására, és ezt szerinte várhatóan meg fogja erősíteni Eduard Hellvig is. „Ez esetben beigazolódik az a gyanú, hogy Iohannis a leszállóágban lévő Nemzeti Liberális Párton akart segíteni a sajtónyilatkozattal” – jelentette ki.

Klaus Iohannis szerdán tartotta hírhedt sajtónyilatkozatát a székelyföldi autonómiatervezet hallgatólagos képviselőházi elfogadásáról. Gúny tárgyává téve a magyar nyelvet többek között azt mondta: „a PSD az RMDSZ-szel és a magyar kormánnyal kötött titkos egyezség alapján odaadta Erdélyt a magyaroknak”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?