Orbán Viktor reakciója Iohannis magyarellenes kirohanására: egyelőre ne vegyük fel a kesztyűt

Türelemre intett Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Klaus Iohannis román államfő által tett magyarellenes kijelentésével kapcsolatban pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, ugyanakkor azt is mondta, ha rákényszerülünk, majd felvesszük a kesztyűt”.

Az interjúban szó volt a román elnök minapi nyilatkozatáról is, amelyben Klaus Iohannis az ellenzéki szociáldemokratákat „Erdély magyaroknak adásával" vádolta. Orbán Viktor úgy fogalmazott: az elnök személyében egy tiszteletreméltó embert ismert meg, aki kiáll az elvei mellett, így Magyarország tiszteli Romániát és elnökét. Ezért is értetlenséggel figyeli a történteket, mert ilyen mondatokat „a legrosszabb antidemokratikus, zavaros időszakokban sem hallottunk Romániából".

„Várok egy kicsit, hogy letisztuljon a helyzet, és megértsük, mi történt. (...) Ha persze rákényszerülünk, majd felvesszük a kesztyűt, de most nem javaslom, hogy az elénk dobott kesztyűért lehajoljunk" – mondta, jelezve: nem tudni, provokációról, „balesetről" vagy egy hosszabb távú román nemzetstratégia első mozzanatairól van-e szó.

A miniszterelnök azt javasolta, várni kell, hogy ez kiderüljön, és Magyarország inkább törekedjen a jószomszédi kapcsolatra, adja meg a tiszteletet a románoknak, de ugyanezt elvárja a Romániában élő magyarok, a magyarországi magyarok és a magyar államiság iránt is.

Iohannis szerdán kijelentette: a parlamentben a legnagyobb erőt képviselő Szociáldemokrata Párt (PSD) „azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak". Magyarul köszöntve gúnyosan a PSD elnökét, feltette a kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a megegyezésért? Nyilatkozata élénk negatív visszhangot váltott ki. Az RMDSZ és több román párt elítélte, a magyar külügyminiszter is reagált rá, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat pedig feljelentést tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.

(Nyitókép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?