Szijjártó Péter üzent a román államfőnek: „Több tiszteletet a magyaroknak!”

FRISSÍTVE - Szijjártó Péter szerdán a Facebook-oldalán emlékeztette Klaus Johannist arra, hogy az erdélyi magyarok rá szavaztak az elnökválasztáson. „Több tiszteletet a magyaroknak!” – üzente a magyar külügyminiszter a román államfőnek. Állást foglalt a Fidesz is.

A Facebook-oldalán reagált szerdán a magyar külügyminiszter a román államfő élénk negatív visszhangot kiváltó nyilatkozataira, miszerint a Szociáldemokrata Párt „titokban odaadta a magyaroknak Erdélyt”.

Szijjártó Péter videóüzenetében leszögezte: Magyarország abban érdekelt, hogy jó kapcsolatot tartson fenn Romániával, mert a két ország fontos gazdasági partnerei egymásnak. Emellett az Erdélyben, illetve Székelyföldön élő magyaroknak is az az érdeke, hogy legyen egy normális kapcsolat a két ország között.

 

A külügyminiszter megállapította: az elmúlt napokban a román állam képviselői sorra olyan nyilatkozatokat tettek, amelyek szerinte kifejezetten nehezítik a jószomszédi kapcsolatok fenntartását, szerdán pedig Klaus Johannis „egy kifejezetten civilizálatlan és gyűlöletkeltésre alkalmas” nyilatkozatot tett.

„Johannis elnök úrnak tisztában kellene lennie azzal, hogy az Erdélyben és Székelyföldön élő magyarság döntő többsége őrá szavazott a román elnökválasztáson, ez mindenki számára világos kell hogy legyen. Ezért kérésünk, üzenetünk és felhívásunk Románia elnöke felé egyszerű: több tiszteletet a magyaroknak!” – üzente a magyar külügyminiszter a román államfőnek.

FRISSÍTÉS: A Fidesz közleményében azt írta: az elmúlt napokban a román állam képviselői több kirohanást intéztek a magyarok ellen, szerdán pedig "Románia első embere a veszélyhelyzet idején kiáll, és a magyarok, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), Magyarország és Orbán Viktor ellen uszít".

Úgy fogalmaztak: "Szomorú látni, hogy miközben Magyarország segélyt küld Romániába az erdélyi magyaroknak, a román elnök belpolitikai csatározások miatt, a legsötétebb időket idézve, etnikai feszültséget szít." Kiemelték: a Fidesz abban érdekelt, hogy Romániával jó kapcsolatok alakuljanak ki és nyitottak az együttműködésre, "ebben a nehéz helyzetben különösen egymásra vagyunk utalva".

Kapcsolódók

Kimaradt?