Iohannis uszító kijelentései: Tăriceanu kezdeményezi az államfő parlamentbe hívását

Kezdeményezni fogja a szenátus házbizottságánál a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, hogy hívják a parlamentbe Klaus Iohannis államfőt. Călin Popescu Tăriceanu szerint az elnöknek ismertetnie kell azokat a bizonyítékokat, amelyek alátámasztják az "egyik romániai parlamenti párt és egy idegen hatalom között" Székelyföld autonómiája kapcsán született állítólagos megállapodást.

Vasárnapi Facebook-bejegyzésében Tăriceanu azt írja, kollégáival együtt aggodalommal vettek tudomást Iohannis nyilatkozatáról az egyik hazai párt és "egy idegen hatalom között köttetett, Románia területe egyik jelentős részének elidegenítéséről szóló esetleges megállapodásról", ezért kezdeményezni fogják a szenátus házbizottságánál a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), a Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) vezetősége, továbbá a külügy-, a védelmi és a belügyminiszter meghallgatását az illetékes szakbizottságokban.

Emellett kérik a házbizottságtól, indítsa el a procedúrát az államfőnek a parlamentbe hívására, hogy ismertesse a vádja alapjául szolgáló bizonyítékokat és információkat, illetve azt, hogy milyen intézkedéseket hozott az általa jelzett veszély elhárítása érdekében - írja Tăriceanu. Az ALDE vezetője hétfőn egyeztetni készül a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Pro Románia képviselőivel is, hogy támogassák kezdeményezését – olvasható a bejegyzésben.

Mint ismert, Csoma Botond képviselő kezdeményezésére a titkosszolgálatokat felügyelő bizottság meghívja a keddi ülésére Eduard Hellviget, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatóját tisztázni, hogy mire alapozta szerdai sajtónyilatkozatát az államfő. Időközben a PSD szóvivője felszólította a SRI vezetőségét, hogy már hétfőn tájékoztassák a közvéleményt Iohannis kijelentéseinek megalapozottságáról.

Klaus Iohannis szerdán tartotta hírhedt sajtónyilatkozatát a székelyföldi autonómiatervezet hallgatólagos képviselőházi elfogadásáról. Gúny tárgyává téve a magyar nyelvet többek között azt mondta: „a PSD az RMDSZ-szel és a magyar kormánnyal kötött titkos egyezség alapján odaadta Erdélyt a magyaroknak”.

Kapcsolódók

Kimaradt?