Védőfelszerelést és fertőtlenítőszereket vásárolt Hargita Megye Tanácsa családorvosoknak és fogorvosoknak

Jelentős adományt adott át pénteken Hargita Megye Tanácsa és a megye közegészségügyi igazgatóság 155 családorvosnak és negyven fogorvosnak, akik sürgősségi ellátást biztosítanak. A megyei tanács 300 000 lej értékben vásárolt védőfelszerelést, ezzel támogatva a betegellátásban dolgozókat a rendkívüli helyzetben.

Az adományra fordított összegből 23 850 darab sebészeti maszkot, 1 595 FFP2 maszkot, 20 500 kesztyűt, 155 védőszemüveget, 1 550 védőruhát, 600 fejvédőt, 1 080 lábvédőt, 161 liter kézfertőtlenítőt és 173 liter felületfertőtlenítőt vásároltak. A védőfelszereléseket és fertőtlenítőszereket dr. Bíró László, a Hargita Megyei Orvosi Kollégium elnöke és dr. Hermann Örs, a Hargita Megyei Fogorvosi Kollégium elnöke vették át, de az eseményen jelen volt Ion Proca Hargita megyei prefektus is. 

„Köszönet a családorvosoknak a munkájukért, mert ugyanúgy az élvonalban dolgoznak, mint a kórházak személyzete, hiszen a vírus  terjedésének csökkentésében kulcsszerepe van az otthoni ellátásnak. Egy megkeresés mentén hozzájárultunk a családorvosok felszereléséhez, illetve a csíkszeredai RMDSZ javaslatára kiegészítettük a csíkszeredai fogorvosok eszköztárát. Egy másik nagy eredmény, hogy két nagyobb cég átállt orvosi védőfelszerelések gyártására, és bízom benne, hogy ezáltal munkahelyeket is mentettünk meg. A felkészülést folytatni kell, a szabályokat betartani, és meg kell védenünk az egészségügyi személyzetet, hogy továbbra is hatékonyan tudják végezni a munkájuk” – nyilatkozta az adományozás kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

„A megyei önkormányzat azon dolgozik, hogy mindazokat, akik az élvonalban harcolnak a járvány terjedésének megfékezése érdekében - az egészségügyi intézményeinket, a kórházainkat, a mentőszolgálatainkat - fel tudjuk szerelni védőfelszerelésekkel, hogy biztonságuk garantálva legyen. Ha a kórházi személyzet megfertőződik, sokkal nehezebb lesz ellátni a lakosságot. Ezért első körben a kórházainkat szereltük fel védőfelszereléssel és fertőtlenítőszerekkel, és azokat a rendfenntartó szerveket, akik az utcán járőröznek. Ez alkalommal a megyei közegészségügyi igazgatósággal közösen 155 családorvosnak és negyven sürgősségi ellátást biztosító fogorvosnak biztosítottunk  védőfelszerelést és fertőtlenítőszereket. Amire volt lehetőség, Hargita megyei vállalkozásoktól szereztük be, ezeket a termékeket bevizsgálta a közegészségügyi igazgatóság” – mondta Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

(Címlapfotó forrása: HMT sajtószolgálata/László F. Csaba)

Kapcsolódók

Kimaradt?