Könyvadományt küldenek a székelyek a kanadai románoknak

A torontói román nagykövetség kérésére válaszolva Hargita Megye Tanácsa oktató jellegű adományokat küld a kanadai román tannyelvű iskoláknak. Az adománycsomag tankönyveket, meséskönyveket, filmeket és zenét is tartalmaz – tájékoztatott csütörtökön az önkormányzat sajtóirodája.

A nagykövetség kérésének oka az, hogy Kanadában már több mint 200 ezer román él, viszonylag szerény gazdasági, adminisztratív és szociális körülmények között. Mind az ortodox, mind a neoprotestáns román egyházak vasárnapi hitoktatást szerveznek a gyermekeknek, ahol túlnyomó részt román a tanítás nyelve. Ezen a területen van a leginkább szükség oktató segédeszközökre.

Ennek érdekében Hargita Megye Tanácsa a megyei tanfelügyelőséghez fordult segítségért, nekik köszönhetően nagyobb mennyiségű könyvet és segédeszközt sikerült összegyűjteni. Az adománycsomag legnagyobb részét a Liviu Rebreanu iskola, a Marin Preda líceum, valamint a Hargita Megyei Tanítók Egyesülete gyűjtötte össze. 456 könyvet és segédeszközt küldenek Kanadába, ebből 178 tankönyvet, 16 háziolvasmányt, 4 matematika munkafüzetet, 2 szöveggyűjteményt, 111 feladatokat és kifestőt tartalmazó könyvet, 3 turisztikai útikalauzt, 142 kisikolásoknak szóló meséskönyvet, egy, az ábécé betűit tartalmazó kirakóst, két zenét és meséket tartalmazó CD-t és egy DVD-t.

Kimaradt?