EMI

Országos diáksztrájkot kezdeményeznek a háromszéki középiskolások

Országos diáksztrájk kirobbantását szorgalmazzák a háromszéki tanulók, akik elégedetlenek azzal, hogy az állam több mint fél éve nem téríti meg ingázási költségeiket. Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) háromszéki szervezetének kezdeményezésére közel 20 háromszéki, magyar és román tannyelvű iskolában kezdték el a támogató aláírások gyűjtését.

Első lépésként a közvélemény figyelmét szeretnék ráirányítani az oktatási minisztérium „hanyagságára”, amivel az iskolából való kimaradást bátorítja. Az elmúlt napokban 2600 háromszéki diák írta alá a tiltakozó aláírást, és a kezdeményezők szerint a támogatók száma folyamatosan emelkedik. Következik, hogy a háromszéki iskolák tanulói jövő héten fehér karszalag viselésével tiltakoznak, és de kilátásba helyezték, hogy ha nem oldódik meg a probléma, két hét múlva utcai tüntetéseket szerveznek.

Mihály István, az EMI háromszéki elnöke sajtótájékoztatón rámutatott: a vidéken élők nem tehetnek arról, hogy településükön nincs középiskola, ezért ingázniuk kell. Másrészt az államot törvény kötelezi az ingázó diákok költségeinek megtérítését, hiszen a szülők esetenként havi 60 és 260 lej közti összeget költenek gyerekük utaztatására. Az országban több mint 200 ezer tanuló ingázik naponta otthona és iskolája között, Háromszéken mintegy 3000 középiskolást érint a probléma.

Nemes Előd, az ifjúsági szervezet korábbi vezetője, sepsiszentgyörgyi néppárti önkormányzati képviselő a sajtótájékoztatón rámutatott: márciusban a kormány arra hivatkozva utasította el az ingázási költségek megtérítését, hogy az országnak még nincs költségvetése, most már van, de feltehetően időhúzásra játszanak, mert a vakációban már nem panaszkodnak a diákok. Nemes szorgalmazza, hogy más megyék diákjai is csatlakozzanak a háromszékiek tiltakozó akciójához. Emlékeztetett, hogy 2008-ban ugyancsak Sepsiszentgyörgyről indult egy tiltakozó akció, amely országos szintűvé terebélyesedett, és törvénymódosítást értek el. Akkor azt kifogásolták, hogy a 18. életévüket betöltött tanulók már nem kapnak gyerekpénzt, és országos összefogással a jogszabály módosítására bírták a törvényhozókat. 

Kimaradt?