Felébredt a fogyasztóvédelem: siralmas állapotok uralkodnak a romániai vasútállomásokon

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) február eleji ellenőrzése során megállapította azt, amit valószínűleg már minden utas régóta tud: siralmas állapotban vannak a romániai vasútállomások, koszos vécéket és padokat, lejárt élelmiszereket találtak.

Az ANPC 2020. február 6–7. között végzett országos ellenőrző akciót. A fogyasztóvédelmisek közel 400 olyan kereskedelmi egységnél vizsgálódtak, amelyek az állomásokon vagy azok közelében végzik tevékenységüket, a vállalkozások háromnegyedénél kihágásokat találtak.

Egyebek mellett a fogyasztókra veszélyes, lejárt élelmiszereket vontak ki a forgalomból, összesen 4 211 lej értékben (284 kg élelmiszer), valamint 875 lej értékben nem élelmiszer jellegű terméket. Több mint 1,2 millió lej értékben bírságoltak, tíz esetben pedig ideiglenesen bezárták a kereskedelmi egységet.

Továbbá megállapították: a fülkékben nincsenek megfelelő higiéniai körülmények, a székek koszosak, foltosak, a peronokon elhelyezett padokat nem tisztítják, a várótermek falai penészesek, az ablakok töröttek és azokat sem takarítják, az állomások belső tereibe madarak szorultak be, sok az elhajított szemét, a mosdókban elviselhetetlen bűz uralkodik, és nem mindenhol van víz, folyékony kézmosószappan pedig sehol. A kivilágítás és a fűtés terén is rengeteg problémát találtak.

Az ANPC részletes jelentése román nyelven itt olvasható.

Kapcsolódók

Kimaradt?