Felmérés: melyek a legcsaládbarátabb nagyvárosok a világban?

Milyen városok nyújtanak optimális körülményt a gyermekek felneveléséhez, illetve biztosítanak családbarát környezetet? Erről készítettek átfogó kutatást a költöztetésre szakosodott, németországi Movinga online oldal elemzői. 

A felmérésben Bukarest és Budapest is szerepel – Románia fővárosa eléggé siralmas eredménnyel, Budapest viszont 24 ponttal megelőzte, de azért maga is a táblázat második felében kapott helyet. A kutatók 150 nagyvárost elemeztek a családbarátság szempontjából, igen sokféle tényezőt figyelembe véve, amelyek alapvető fontosságúak lehetnek a gyermeknevelés, egy család, vagy csak a családalapítás estében. 

A mérés szempontjai

Közéjük tartoztak az oktatási feltételek, a munkahelyi körülmények, a munkanélküliségi ráta, a fizetések nagysága, párkeresési lehetőségek, a saját vállalkozások beindításának zökkenőmentessége, a lakásviszonyok – egyszóval tanulmányoztak minden olyan lényeges szempontot, amelyeket a letelepülni váró családok az esetek többségében figyelembe vesznek. A felmérés alkalmával azt is elemezték, mennyire vannak jó állapotban és mennyire veszélyesek a gyermekek számára a játszóterek, milyenek a családok kikapcsolódási lehetőségei.

Azt is megvizsgálták, hogy a törvények mennyi gyermeknevelési szabadságot biztosítanak a szülőknek és milyen körülmények között, és azt is elemezték, hogy mennyire befogadó az adott városok légköre az azonos nemű szülők esetében. A felméréshez olyan városokat választottak ki a világ számos pontján, amelyek eddig is igen nagy népszerűségnek örvendtek.

A kutatók igen fontosnak találták, hogy a végeredmény tükrözze a szülők tapasztalatait és véleményét is, ezért vizsgálóságaik alkalmával két kérdőívet is használtak. Az első kérdőívben a gyermekek biztonságával és a közösséggel kapcsolatos kérdéseket tettek fel, a másodikban pedig általánosságban faggatták őket arról, hogy szerintük mennyire jó az adott városban élni.

Észak-európai városok fölénye

Összesen tehát 16 féle elvárást vizsgáltak meg. A valamennyi kritériumnak eleget tevő város megkaphatta a maximális száz pontot: ezt a bravúrt azonban egyetlen városnak sikerült elérnie. Aligha lehet meglepő, hogy ismét egy észak-európai ország végzett a rangsor élén. Helsinki volt az egyetlen város, amelynek sikerült elérnie a maximális pontszámot.

A kutatók úgy találták, hogy Finnország fővárosa biztosítja a legjobb körülményeket a családok számára, hiszen az ezer tó országa – és vele együtt Helsinki is – igen bőkezű a családoknak járó juttatásokkal, kiváló az egészségügyi ellátás és remek az oktatás. A bruttó hazai termék több mint 7 százalékát költik oktatásra, amelynek hatékonyságát a PISA nemzetközi összehasonlító felmérések is igazolják, az országban szinte nincsenek analfabéták. 

De észak-európai város végzett a harmadik helyen is: Norvégia fővárosa, Oslo. Igaz, a norvég főváros a világ egyik legdrágább városa. Oslo lakói azonban többnyire sokat keresnek és ahhoz képest az árak számukra nem magasak. A városban remek a közbiztonság, jól szervezett a tömegközlekedés, a főváros területének közel fele zöldterület. Emellett Norvégia legfontosabb kulturális intézményei szintén Oslóban vannak.

A két észak-európai főváros között, a második helyen, a kanadai Qubec végzett. Quebecben a legalacsonyabb a bűncselekményi mutató. Volt olyan időszak is – 2006. október 31 és 2007. december között –, amikor a városban egyetlen gyilkosság sem történt. A város a tisztaságáról, környezetvédelméről és kiváló levegőjéről is ismert. A városfalon belül lévő rész Európát idézi bájos utcáival és tereivel, virágos, színes házaival. 

Az első tíz város között megint csak túlnyomó részben észak-európai városok szerepelnek, sorrendben München, Koppenhága, Stockholm, Reykjavik, Calgary, Montreal és a svédországi Gothenburg. A gyermekek biztonságát tekintve a legjobb pontszámot Tokió és Zürich érte el, Los Angeles kínálja viszont a legtöbb kikapcsolódási lehetőséget a gyerekeknek, ebben New York és San Francisco követi. Szingapúrban a legjobb a felsőoktatás, mögötte két kanadai város, Calgary és Vancouver sorakozik.

A „legkevésbé családbarát” város a felmérés szerint két török város, Izmir és Ankara, amelyek Kuvait előz meg, de igen gyenge pontszámot kapott Manama, Mexikó City, Athén, Buenos Aires, Santiago és Doha.

Bukarest – az utolsók között

Bukarest a 150 város között a 134. helyen szerepel, de számos fejezet esetében még ennél rosszabb helyezést ért el. A közszállítás tekintetében az elemzők mindössze öt pontra értékelték – ezzel az utolsó előtti helyre került, utána már csak Bahrein szerepel. A román főváros nem áll sokkal jobban az egészségügyi szolgáltatásokat illetően sem, itt a 100 pontból csak 27 pontot kapott, a levegő tisztsaságát tekintve pedig csak 30 pontra érdemesítették.

Rossz eredmény ért el az azonos neműek házasságát szabályozó törvénykezés esetében is, itt be kellett érnie 25 ponttal. Bukarest valamivel jobban szerepelt a gyermekek szórakozására vonatkozó fejezetnél, ahol 57 pontot kapott.  A megélhetési költségek osztályozásánál 60 pontjával már viszonylag jó helyre került, 76 pontot kapott a lakásvásárlási lehetőségek tekintetében, és ugyanilyen pontszámot ért el az oktatás esetében is.

Bukarest legjobban a biztonság fejezeténél teljesített: 83 pontot ért el, ráadásul a 887 napos gyermeknevelési szabadság esetében kapott pontszámával ott van az öt legjobb város között – itt 1 190 nappal Helsinki vezet. Budapest 24 hellyel jobban teljesített, mint Bukarest, és a 126. helyen végzett.

Kapcsolódók

Kimaradt?