Kulcsár Terza József: az autonómiaellenes szakszervezeti vezetők az árnyékhatalom részei

„A bukaresti parlamentbe benyújtott, Székelyföld autonómia statútum ellen tiltakozó két szakszervezeti vezető vagy beteg, vagy jól megfizetik őket” - reagált kedden Kulcsár Terza József háromszéki parlamenti képviselő, aki szerint az mindenen túl van, hogy a téma kapcsán a két szakszervezeti bizalmi fegyveres konfliktust vizionál.

Az RMDSZ színeiben képviselői mandátumot szerzett háromszéki MPP-s politikus sajtótájékoztatón kifejtette: aggodalommal olvasta, hogy hétfőn két román szakszervezeti vezető levélben fordult a parlament két házának elnökeihez, és elítélik a Székelyföld területi autonómiájáról szóló törvénytervezetet benyújtó Kulcsár Terza Józsefet és Biró Zsoltot. „Aggasztó, hogy folyamatban lévő bűnügyként beszélnek arról, hogy két képviselő benyújtotta a parlamentben az autonómia tervezetet. Elképzelhetetlen, hogy képviselőként ne lenne jogom törvénykezdeményezéssel fordulni a parlamenthez”- nyilatkozta a háromszéki politikus.

Egy katonai és egy vasúti szakszervezet vezetője szólalt fel Székelyföld autonómiája ellen

Mint arról beszámoltunk, Mircea Dogaru, a rendelkezési állományhoz tartozó katonai személyzet szakszervezeti vezetője és Rodrigo Gabriel Maxim, a romániai vasúti szállítók szakszervezetének elnöke hétfőn levélben figyelmeztette a két parlamenti házelnököt, Marcel Ciolacut és Teodor Meleşcanut, hogy a Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezet megszegi az ország alkotmányát és Románia NATO-, illetve és Európai Uniós csatlakozásakor tett vállalásait.

A két szakszervezeti vezető szerint a Kulcsár Terza József és Biró Zsolt képviselők által tavaly december 18-án benyújtott autonómia statútum megszegi Románia alkotmányának 18 cikkelyét, köztük az elsőt, amely Romániát „nemzeti, szuverén és független, egységes és oszthatatlan” államként határozza meg, és a harmadikat, amelynek értelmében „közigazgatási szempontból Románia községekből, városokból és megyékből” áll. A két szakszervezet vezető felszólítja a két házelnököt, hogy „az etnikai szegregáció létrehozását célzó, esetleg fegyveres szecesszionista törekvés természetes elutasításán túl” további alkotmányos intézkedéseket is foganatosítson a két képviselő ellen.

Mindez az árnyékhatalom megfélemlítési szándéka, véli Kulcsár Terza József

„Nehezen tudom elképzelni, hogy a két szakszervezeti vezető találkozott egy kávé mellett és rájöttek, hogy nem jó az autonómia, ez valójában az árnyékhatalom intézkedése” - véli Kulcsár Terza József. A háromszéki politikus szerint téved a két szakszervezeti vezető, amikor arra hivatkoznak, hogy az autonómia statútum alkotmányellenes és sérti Románia NATO és EU-s csatlakozási dokumentumait. Rámutatott: az olasz és a finn alkotmányban is benne van, hogy az ország egységes és oszthatatlan, mégis mindkét országban vannak autonóm régiók. Kulcsár Terza József szerint a román alkotmányt sem sérti a kezdeményezés hiszen Székelyföld autonómiáját Románia határain belül kérik, az tehát nem sérti az ország egységét. Emlékeztetett arra is, hogy az Európai Tanács 12O1-es ajánlása éppen arról szól, hogy biztosítani kell a kisebbség jogait.

Ami történik az a közvélemény mérgezése és a magyarellenesség gerjesztése, fejtette ki Kulcsár Terza József, aki emlékeztetett, hogy mindig azt hangsúlyozták, hogy kisebbségi jogok és az autonómia ügyben is mindig a békés megoldást keresik. Gond az, hogy Trianon után száz évvel sem biztosítottak Romániában az erdélyi magyarság jogai és Székelyföld autonómiája. „Minderre fel kell hívni Európa figyelmét, éppen erre jó, hogy a bukaresti parlamentben van az autonómia statútum, hogy tudja a világ, hogy mi mit akarunk” - fejtette ki a háromszéki parlamenti képviselő. 

„A két szakszervezeti vezető levele egy megfélemlítési akció egy elbizonytalanítási szándék, de mi nem állunk le. Amit teszünk, az nem sért sem törvényt sem alkotmányt. Jónak tartom, hogy az RMDSZ azt nyilatkozata: ki fog állni az ügy mellett, mert közösen kell lépjünk, csak így lesz eredménye” - összegzett Kulcsár Terza József.

Kapcsolódók

Kimaradt?