Újra benyújtották a székelyföldi autonómiáról szóló tervezetet a parlamentbe

Az RMDSZ színeiben politizáló két MPP-s parlamenti képviselő, Kulcsár Terza József és Biró Zsolt szerdán, a nemzeti kisebbségek napjára időzítve nyújtotta be a parlamentbe a székelyföldi autonómiáról szóló törvénytervezetet.

„Tudjuk, hogy egyhamar nem fog megvalósulni Székelyföld autonómiája, de fontosnak tartjuk emlékeztetni a románokat és Európát is arra, hogy mit szeretnénk. Bízok abban, hogy nyitottak lesznek a tárgyalásra és a parlamenti bizottságokban és a plénumban is érdemi párbeszédet tudunk folytatni”, mondta a Maszolnak Kulcsár Terza József.

A háromszéki parlamenti képviselő érdeklődésünkre közölte: a törvénytervezet benyújtását megelőzően az RMDSZ vezetőségével közösen döntöttek arról, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) autonómia statútumát terjesztik a parlament elé. Mivel Kulcsár Terza József és Biró Zsolt is SZNT-küldöttek, ők ketten vállalták az autonómia statútum beterjesztését, de az RMDSZ teljes mellszélességgel támogatja a kezdeményezést.

Az RMDSZ politikusai a bizottságokban és plénumban is fenntartják a törvénytervezetet, mondta lapunknak a háromszéki parlamenti képviselő. „Bízunk abban, hogy eljön az a pillanat, amikor áttörés következhet be abban, hogy elismerjék és elfogadják a nemzeti önrendelkezéshez való jogunkat” – jelentette ki Kulcsár Terza József.

Mint ismert, a háromszéki MPP-s politikus két évvel ezelőtt már benyújtotta a parlamentbe Székelyföld Autonómia Statútumát, amelyet a parlament szakbizottságai, a törvényhozói tanács majd a plénum is elutasított.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?