Ne bántsd a magyart! – Marosvásárhelyen folytatja tiltakozó akciósorozatát az EMNP

Lehetőleg Bölöni Lászlót szeretné polgármesterjelöltnek és egy koalíciós tanácsosjelölti listát szorgalmaz a jövő évi helyhatósági választásokra az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Marosvásárhelyen. Csomortányi István országos, és Brassai Hunor helyi elnök ugyanakkor az USR-t, PLUS-t és a helyi alapítású Szabad Emberek Pártját (POL) is bírálta – velük nem szövetkeznének.

Állítsanak közös listát magyar pártok a 2020-as helyhatósági választásokra – ezt kéri az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi szervezete. A párt szerint ezt az elmúlt évek választási eredményei teszik indokolttá. A politikai szervezet elnöke, Csomortányi István elmondta: az Európai Parlamenti választáson a szavazásra jogosult magyarok 20 százaléka nem adta voksát az RMDSZ listájára, a 2016-os helyhatósági választás kapcsán pedig azt emelte ki, hogy az RMDSZ listája kevesebb voksot kapott, mint Soós Zoltán, az összes magyar párt által támogatott független polgármesterjelölt.

Az EMNP marosvásárhelyi szervezetének elnöke, Brassai Hunor elmondta: „Ne bántsd a magyart!” mottóval tüntetést szerveznek október elsején a Színház téren, ahova az RMDSZ-t is meghívták. A tüntetéssel a magyarokat ért jogsértésekre kívánják felhívni a figyelmet, de az szerintük lehetőséget ad a marosvásárhelyi politikai összefogás megteremtése igényének a hangsúlyozására is. A tiltakozás folytatása a csíkszeredai, székelyudvarhelyi, sepsiszentgyörgyi és székelykeresztúri megmozdulásoknak.

Brassai ugyanakkor bírálta a magyar szavazókat megcélzó román és vegyes pártokat. Szerinte a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja (PLUS) olyan üzenetekkel bombázza a magyar választókat, melyek szerint az etnikai alapú szavazás meghaladott, arra biztatva ezzel őket, hogy román pártokra voksoljanak. „Ez egy hibás megközelítés, mely nem vezet semmi jóra, az etnikai problémákon pedig nem felül kell emelkedni, hanem meg kell oldani azokat” – hangsúlyozta Brassai.

Csomortányi szerint Marosvásárhelyen csak akkor biztosítható a magyar siker, ha hárompárti, koalíciós listát állítanak az erdélyi magyar politikai szervezetek az önkormányzati választásokra. De azt is hangsúlyozta, hogy egy olyan polgármesterjelöltre van szükség, akit minden magyar párt támogatni tud.

„Csak ez maximalizálhatja a magyar szavazatokat, ugyanakkor az is meggyőződésünk, hogy a közös polgármester-jelöltnek pártok feletti és köztiszteletben álló személynek kell lennie. Egy olyan, mindenki számára elismert személyiség, mint például Bölöni László – akinek neve már korábban is felmerült ezzel kapcsolatban –, nagy biztonsággal hozhatná el a változást Marosvásárhelyen”.

Az RMDSZ-t még nem keresték meg

„Az RMDSZ-t nem keresték meg egy közös lista kapcsán” – ezt Kovács Levente, az RMDSZ Maros megyei szervezetének marosvásárhelyi ügyekért felelős ügyvezető alelnöke mondta a Maszolnak. Kovács nem tartja valószínűnek, hogy koalíciós lista szülessen, mivel „az önkormányzati tanácsosi lista tekintetében eddig is, 1990 óta az RMDSZ-nek van a legnagyobb számú és legerősebb helyi tanácsosi frakciója. Ekként az RMDSZ biztosan fog helyi tanácsosi jelölt listát állítani” – mondta.

Az ügyvezető elnök abban is biztos, hogy előbb nevesítik a polgármesterjelöltet, mint ahogy a tanácsosi listát összeállítják. Korábban Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a témában azt nyilatkozta: van az RMDSZ-nek polgármesterjelöltje, és szeptember végéig nyilvánosságra hozzák, hogy ki az.

RMDSZ-közeli információk szerint viszont nincs még konkrétum: Bölöni László labdarúgóedző mellett Péter Ferenc korábbi szovátai polgármester, jelenlegi Maros megyei tanácselnök és a 2016-ban alig pár százalékkal alulmaradt független marosvásárhelyi polgármesterjelölt, Soós Zoltán is esélyes lehet arra, hogy 2020-ban az RMDSZ támogatását élvezze a polgármesteri székért folytatott küzdelemben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?