Nem kapják vissza a prefektúra székházát a Fogolyán-örökösök

Jogerős ítéletben utasította vissza a Legfelsőbb Bíróság a Fogolyán-örökös keresetét, így nem kapja vissza a főtéri épületet, amelyben jelenleg a Kovászna megyei prefektúra működik. Az örökös, Szotyori-Nagy Áron igazságtalan tartja az ítéletet, így mivel Romániában már nem fellebbezhet a jogerős ítélet ellen, a strasbourgi Emberjogi Bírósághoz fordul.

A Fogolyán család leszármazottja évtizedek óta perel a jussáért, a sepsiszentgyörgyi ingatlanokért. A főtéri ingatlan lakóháznak épült az 1870-es években, majd Fogolyán Kristóf orvos szanatóriumnak kibővítette. Az épületegyüttest 1948-ban államosították, az évek során még hozzáépítettek, ebben működött a megyei néptanács, majd a rendszerváltás után a prefektúra, és a megyei tanács alárendeltségébe tartozó gyerekvédelmi és mezőgazdasági igazgatóságok.

Az örökösök végül hosszas pereskedés után 2005-ben visszakapták a megyeháza régi szárnyát, ahonnan kiköltöztek az intézmények. Néhány évvel később a prefektúra székházaként szolgáló épületből három szoba tulajdonjogát ítélte meg a bíróság, ezek közül egyikbe emlékszobát rendeztek be. A legutóbbi perben a prefektúra azzal érvelt, az egyik örököst a másik kivásárolta, az átruházott tulajdonjog alapján nem kell természetben visszaszolgáltatni az ingatlanokat. Szotyori-Nagy Áron viszont azzal érvel, hogy ő 2011-ben kapta meg unokatestvérétől a tulajdonjogot, az átruházásról szóló törvény két évvel később jelent meg, visszamenő hatállyal nem alkalmazható.

Kapcsolódók

Kimaradt?