Ügyvivő miniszter: az 112-es diszpécserszolgálatok súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek

Nagy a munkaerőhiány az 112-es számra érkező segélyhívásokat fogadó diszpécserszolgálatoknál, jelentette ki Mihai Fifor ügyvivő belügyminiszter.

A belügyi tárca kedden kinevezett ideiglenes vezetője az Antena 3 televíziócsatornának adott interjúban kifejtette, a caracali tragédiát körülmények egész sora okozta, ezek közül az egyik az, hogy az 112-es diszpécserszolgálatok súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek.

Fifor ugyanakkor kijelentette, hogy megbízatása első lépéseként „hadat üzent” a törvényszegőknek, a bűnhálózatoknak és az emberekereskedelemnek.

„Górcső alá vesszük, pontosan mi történt Caracalban, és a legkeményebb intézkedéseket fogjuk meghozni. Másrészt a rendszer körültekintő megreformálására van szükség, sürgősen meg kell reformálni a belügyminisztériumot, kezdve attól, hogyan készítik fel a rendőröket és rendőrtiszteket, el egészen addig, hogy hova osztják be és milyen felszerelést kapnak – ezek mind olyan tényezők, amelyektől a minisztérium helyes működése függ” – mondta Fifor.

Az 112-es segélyhívó rendszerrel foglalkozó minisztériumközi bizottság keddi ülésén fontolóra vette a rendszer működését szabályozó 2008/34-es sürgősségi kormányrendelet módosítását, és elemzést végzett azokról a műszaki körülményekről, amelyek az AML-rendszer (Advanced Mobile Location) azonnali bevezetését tennék lehetővé. A belügyminisztérium közlése szerint az ülésen az is felmerült: jogszabályra van szükség, amely kötelezné a pre-paid kártyákat beszerző személyeket, hogy megadják személyes adataikat. A tanácskozáson elfogadták az 112-es segélyhívó rendszerrel foglalkozó minisztériumközi bizottság működési szabályzatát is, tiszteletben tartva a kormányfő ezirányú kérését. A bizottságot Raed Arafat belügyi államtitkár vezeti, tagjai az országos katasztrófavédelem, a kormányfőtitkárság, a távközlési minisztérium, a Speciális Távközlési Szolgálat és az Országos Távközlési Hatóság soraiból kerültek ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?