Ipari műemléket csatolnak a turisztikai körforgásba Vajdahunyadon

Közmunkát szerveznek a Vajdahunyad–Govosdia közti keskeny vágányú vasút rendbetételére szombaton – tájékoztat a nyugatijelen.com. Bogdan Vasile Leucuţa, a DAO civilszervezet elnöke a vasút-takarítási közmunkán való részvételre buzdítja a környékbeli lakosságot. A szervezet reggel 10 órára hirdetett gyülekezőt a vajdahunyadi vár bejáratánál, ahonnan csoportosan vonulnak majd a munkálat helyszínére.

Az előző két hasonló akció alkalmával tíz kilométeres távon takarította le a vajdahunyadi DAO Társaság a buja növényzetet a vasútvonalról, már csupán egy kilométernyi szakaszt kell rendbe tenni.  Ezt követően szakemberek bevonásával szeretnék elkészíteni a kisvasút újraindításának kivitelezhetőségi tanulmányát és egyben egy előzetes költségvetést is.

A megyei tanács és a környékbeli önkormányzatok között létezik egy együttműködési egyezmény, amely a kisvasút és a 200 éves govosdiai kohó turisztikai értékesítését célozza.

A govosdiai kohót Vajdahunyaddal összekötő kisvasutat 1900-ban adták át, de közel két évtized után feleslegessé vált, mivel 1918-ban Vajdahunyadra központosították a vasgyártelepet és a govosdiai kohót bezárták. Az 1800-as években épült nagyolvasztó jelenleg egyike a legjobb állapotban lévő hazai ipari műemlékeknek. Turisztikai látványosságként sem elhanyagolható, de nehézkes megközelítése miatt nem látogatják.

A DAO elképzelése szerint a kisvasút rendbetételével megoldódna a műemlék jellegű kohó megközelítésének problémája és a Vajdahunyadon megforduló több tízezer turista közül bizonyára sokan keresnék fel a ritkaságszámba menő ipari műemléket.

Kimaradt?