Felmérés 17 országban: a romániaiak költik a legkevesebbet nyaralásra

A romániai családok költik idén a legkevesebbet a nyaralásra a két amerikai kontinens, illetve Európa összesen 17 országára kiterjedő internetes felmérés szerint. A közvélemény-kutatás 22 ezer háztartás nyaralási szokásaira kérdezett rá.

A felmérés egyebek között a 17 ország háztartásainak – üdülési szokásait, internetes és készpénzes vásárlásait, szokásait elemzi. Az idei közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek 28 százaléka több pénzt költ el idén nyaralásra a tavalyhoz képest, 29 százalék pedig azt állította, nagyjából annyit költ üdülésre, mint a múlt esztendőben.

Az elköltött összegek tekintetében azonban jó néhány ország esetében jelentős változás következett be. Norvégia esetében például – amely éveken át az élen állt ezen a téren – 32 százalékponttal csökkentek a vakációs kiadások: míg tavaly a norvég családok a havi bevételük 68 százalékot fordítottak erre a célra, idén ez az arány 36 százalékra csökkent. Ezzel a 17 ország között Norvégia a 10. helyre esett vissza. 

A vakációs programokra a családi jövedelmükből a legtöbbet költő országok közül idén az első helyen Mexikó áll, a háztartások átlagosan havi bevételük 66 százalékát költik erre. A második helyre Bulgária került, 56 százalékkal, Spanyolország pedig „bronzérmes” lett, 51 százalékkal. A rangsor végén 28 százalékkal Finnország, 26 százalékkal Dánia, 12 százalékkal Brazília található, végül pedig – ismét listazáróként – Románia következik, mindössze 12 százalékkal. A 17 ország összes megkérdezett háztartása átlagosan a család havi jövedelmének 34 százalékát költi el idén nyaralásra.

A Ferratum Csoport megrendelésére készült felmérésben 18 és 61 év közötti személyek vettek részt, megkérdezettek 53 százaléka nő volt, családi jövedelmük havi 827-3934 euró között változott. A mintacsoportban szereplő családtok tagjainak átlagos létszáma 2,9 személy volt.

Bankkártya a divat

Nyaraláskor a családok több mint 60 százaléka bankkártyával fizet. Ez az arány a skandináv országokban 85 százalékos, Romániában 74 százalékos. De egyre divatosabbak lesznek az online bankszolgálatok is: Svédországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Kanadában, Lengyelországban és Brazíliában a mintacsoportok tagjainak több mint 80 százaléka ezt a szolgáltatást választaná az idei nyár folyamán.

Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Hollandiában a lakosság 35 százaléka azt állította, hogy a nyár során az online vásárlásokat részesíti előnyben, Lettországban és Finnországban viszont a legtöbben megmaradnának a „hagyományos” vásárlási módszerek mellett.

Otthon a legjobb

A megkérdezettek közül a legtöbben saját országukban töltenék a szabadságukat, a trend ezen a téren tavaly óta nem változott jelentősen. Havi családi bevételükből a legtöbb pénzt az országon belüli utazásokra költenék, ezek az összegek Németországban elérik a 65 százalékot, majd 61 százalékkal Dánia és 57 százalékkal Hollandia következik.  A kanadai mintacsoport átlagosan 100 dollárt fordítana éjszakánként a szállásra, máshol viszont inkább az Airbnb útján foglalnának maguknak szállást. Ilyen tekintetben 73 százalékkal Németország vezet, majd Bulgária és Románia következik, 45 illetve 37 százalékkal.

A nyári programok tekintetében a 17 országban a legtöbb pénzt az országon belüli utazásokra költenék – 15 százalék állította ezt, majd 12 százalékkal az egyéb szórakozások, illetve ugyancsak 12 százalékkal a vendéglői étkezések, a társas szórakozások, bulik szerepelnek. Nagy-Britannia volt az egyetlen állam, ahol a mintacsoport tagjai közül a legtöbb azt állították, hogy ruházati cikkekre fordítanák a legtöbb pénzt, Norvégiában és Dániában viszont a külföldi utazások szerepelnek első helyen.

Romániában, akárcsak 2018-ban, a legtöbben az országon belüli utazásokra, illetve lakásuk felújítására fordítanák a legnagyobb összegeket – nagyjából havi családi jövedelmük 48 százalékát. A romániai mintacsoport tagjai, tavaly még bevételeik 9 százalékát fordították esküvőkre, keresztelőkre, egyéb családi ünnepekre, idén ezeket az összegeket inkább társasági eseményeken, rendezvényeken költik el.

Kapcsolódók

Kimaradt?