Belföldi turizmus: hála a vakációs utalványoknak, rekordévnek ígérkezik 2019

Van olyan utazási iroda, ahol idén háromszor annyian fizettek be itthoni nyaralásra, mint tavaly, az ügyfelek 80-85 százaléka vakációs utalványt vált üdülésre. 

Bár még meg sem kezdődött a nyaralási szezon, szinte biztos, hogy a közalkalmazottaknak járó utazási utalványok igencsak felpörgetik a belföldi idegenforgalmat. Az ország második legnagyobb turisztikai ügynökségének számító Christian Tour-nál az év első hónapjaiban megháromszorozódott a belföldi üdülésekből származó bevétel, a tavalyi év azonos időszakához képest. „Azok többsége, akik itthoni nyaralásra fizettek be, utazási utalványt használtak. Egyelőre úgy tűnik, hogy 2019 nyarára Románia az egyik legkeresettebb helyszín” – nyilatkozta Cristian Pandel, a Christian Tour tulajdonosa. 

Hasonló tapasztalatai vannak Bánffy Bélának, a Natura Travel vezetőjének is, ha a növekedés mértéke nem is éri el azt a szintet, mint a Christian Tour-nál. A Natura Travel esetében a növekedés 80 százalék körül van, ami szintén tetemes plusz. A kolozsvári cég ügyfelei körében idén főleg a hegyvidéki üdülőhelyek és a gyógyfürdők népszerűek, ami Bánffy Béla szerint annak tudható be, hogy a tengerparti nyaralás szezonja még nem kezdődött el. 

A nagyváradi Domino Tours ügyfeleinek többsége ellenben a Fekete-tenger partján akarja eltölteni a szabadságát. „A középkategóriás üdülőhelyeket és szálláshelyeket keresik leginkább, Saturn, Neptun és Venus a legkelendőbbek” – nyilatkozta a Maszolnak Ari Krisztina, a Domino Tours munkatársa. Elmondása szerint a hazai üdülést választók 80-85 százaléka vakációs utalvánnyal fizet. „Idén sok az olyan ügyfél, aki korábban nem ment nyaralni” – mondta Ari Krisztina. 

A belföldi nyaralások iránti fokozott kereslet a Domino Tours-nál nem jár együtt a külföldi utak népszerűségének csökkenésével, a Nagyváradról induló törökországi és egyiptomi charterjáratok idén éppúgy tömve lesznek, mint a korábbi években. „A legtöbb ember bevállal két nyaralást, egy belföldit és egy külföldit” – véli a Domino Tours munkatársa. 

Jó év várható

Utazási utalványokat 1,2 milliónál több közalkalmazott kap idén. Az utalványok értéke 1450 lej. Ezeket kizárólag belföldi turisztikai szolgáltatásokra lehet beváltani, az év végéig, utazási ügynökségeknél vagy közvetlenül szállásadóknál. Vendéglőben az utalványokkal fizetni nem lehet, s strandok, illetve aquaparkok pénztárainál sem fogadhatják el azokat. 

A kibocsátott vakációs utalványok összértéke megközelítőleg 1,75 milliárd lej. Ez jelentős pluszbevételt generál a belföldi idegenforgalom számára, figyelembe véve, hogy az összes romániai utazási iroda teljes 2018-as árbevétele 4 milliárd lej volt. Az ágazat számára minden bizonnyal jó év lesz 2019, hiszen már januárban 7,8 százalékkal több vendég volt, a vendégéjszakák száma pedig 18 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. 

A romániai idegenforgalomra rá is fér a kormányzati eszközökkel történő élénkítés, az ország ugyanis még mindig aprócska pont a világ turisztikai térképén. 2018-ban összesen 12,8 millió turista vett igénybe hazai szálláshelyet, közülük 10 millióan belföldiek voltak.  

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?