Korodi Attila: az RMDSZ párbeszédet folytat az ellenzéki pártokkal

„A kormányoldallal való együttműködés egyértelműen kiüresedett, nincs tartalma, nem létezik” – jelentette ki Korodi Attila az Erdély TV Kontra című politikai vitaműsorában. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője az EP-választások utáni parlamenti aritmetikáról, a kormányváltó hangulatról és a szövetség ebben vállalt szerepéről is beszélt.

A május 26-i vokscsata után született eredmények felkorbácsolták az indulatokat, politikán belül és kívül egyaránt. Bár az EP-választások eredménye nem hozható összefüggésbe a parlamenti aritmetikával, a Nemzeti Liberális Párt, amely „szétnyerte” magát, vérszemet kapott és a Klaus Johannis államfő által biztosított hátszélben bízva kormányváltást emleget. Ezek a napok azzal telnek, hogy a politikai pártok egymással találkoznak és azt figyelik, hogy kivel lehet vagy nem lehet a kormánytöbbséget megbuktatni.

„Az RMDSZ párbeszédet folytat az ellenzéki pártokkal. Először is azt szeretnénk tudni, hogy az ellenzéki pártoknak van-e egymás között egy olyan fajta képességük, hogy megszervezzék magukat, akár kormányváltó többséggé alakuljon át a mostani ellenzék, illetve milyen elképzeléseik vannak a magyar közösség jogos elvárásaira” – fogalmazott Korodi Attila az Erdély TV Bukarestből jelentkező politikai vitaműsorában. Rámutatott arra, hogy a kormányoldalon van egyfajta meghunyászkodás, ők nem tudnak partnereket keresni, de a múlt heti szavazás a képviselőházban azt mutatta, hogy azért a Pro Románia párttal közös nevezőre tudnak jutni, ezért szerinte a kritikus időszakban meglesz közöttük a közös hang. Éppen ezért az ellenzék egyelőre nem is számol Victor Pontáékkal.

Az RMDSZ kegyeit keresik?

„A nagy román pártok egyeztetnek az RMDSZ-szel és egyre többet szeretnének egyeztetni velünk. Az a kérdés, hogy mi el tudunk-e tekinteni az elmúlt két év tapasztalataitól. Mind az ellenzék, mind pedig a kormány oldalán vannak pozitív és negatív részek. Sokszor ki kell várni és higgadtságra van szükség akkor, amikor egy váltás következik be. Jogosan gondoljuk azt, hogy a kormányoldalnak meg kell oldania az úzvölgyi kérdést és jogosan gondoljuk azt, hogy ha az ellenzékkel folytatunk párbeszédet, akkor tőlük is ugyanazt várjuk el, mint a kormányoldaltól” – magyarázta Korodi Attila.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője felidézte, hogy az elmúlt közel három évtizedben volt már példa arra, hogy az RMDSZ kormányzott, arra is, hogy a parlamentből támogatta a kormányt, de arra is, hogy ellenzékben volt, mert nem volt akivel együttműködni a kormányzó oldalon. „Egy biztos, a nemzeti közösségnek az az érdeke, hogy döntéseket tudjon befolyásolni és az elmúlt két és fél év ennek a forgatókönyvnek volt alárendelve. De beszélni kell arról is, hogy a kormányoldal rengeteg hibát követett el, amelyek miatt nem lehetett tovább folytatni az együttműködést. És ezt az erdélyi magyar közösség is jelezte: értik, hogy mi történik, de már úgy érzik, hogy ez a koalíció bevállalhatatlan. Az üzenetet megértettük, én azt gondolom, hogy ezek a folyamatok összeértek. Most abban a helyzetben vagyunk, hogy igazából nem tudjuk  kijelenteni, hogy van partnerünk a parlamentben. Ez ideig-óráig így fog maradni” – fogalmazott Korodi.

A szövetség képviselőházi frakcióvezetője cáfolta, a szociálliberális koalícióval való együttműködés miatt megfogalmazott kritika tulajdonképpen annak az eredménye, hogy az RMDSZ nem tudta elmondani azt, hogy melyek a közös út pozitívumai. „Az erdélyi magyarok, és ez látszik a közvélemény-kutatásokból is, egyfelől nagyon támogatják azt, hogy döntéshelyzetben legyünk, mert ez a közösség érdekeit szolgálja. Másfelől azt is világosan látják, hogy a szociáldemokraták most, mint politikai alakulat, bevállalhatatlan. Van, amikor ezek a tényezők egyensúlyban vannak, és van, amikor elmozdulnak. Az látszik most, hogy a PSD egy kilátástalan helyzetben van, igazából saját maguk döntéseit nem tudják végig vinni, így a jogérvényesítés döcögős lesz” – magyarázta Korodi Attila a Kontrában.

„Az ellenzék az elmúlt években tanúsított, kisebbségekkel szembeni magatartása miatt, visszafogottak vagyunk, ezért nem tudjuk azt mondani a mostani ellenzéknek, hogy tűzön-vízen együtt tudunk velük dolgozni. Viszont vannak olyan közös ügyeink, mint például a mostani kormányzás tétlensége, amelyben össze kell valamiféleképpen hangolódjunk. Lássuk, hogy képesek lesznek-e elfogadni azokat a magyar közösség számára fontos igényeket, elvárásokat, amelyeket mi bele akarunk foglalni egy bizalmatlansági indítványba” – hangsúlyozta Korodi Attila.

Ellenzők az ellenzéki oldalon

Nyilatkozatok szintjén van egy bizonyos fokú egymásnakfeszülés az USR-PLUS 2020 Szövetség és a liberálisok között. Előbbiek felrótták azt, hogy ha valaki kormányozni akar, akkor menjen előre, a PNL pedig azt rótta fel az új politikai szövetségnek, hogy képtelenek arra, hogy egy konstruktív kormányzati többségbe lépjenek. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerint az USR-PLUS „beletolta a liberálisokat a kormányváltásba”, Ludovic Orban pedig azt szajkózza, hogy ők ezzel megbirkóznak. 

„Komoly adok-kapok zajlik, amely meglátásom szerint összefügg a közelgő államfőválasztásokkal. Szerintem mind a két alakulat jelöltet fog indítani, csupán az nem világos, hogy az USR-PLUS 2020 Szövetség kit indít, felmerült ugyan Dacian Cioloșnak valamint Laura Codruța Kövesinek a neve, de még nincs döntés. Én azt sem hiszem, hogy valóban ki kell zárni a volt korrupióellenes főügyész indulását a múlt heti nyilatkozata után, túl régóta készítik őt erre a pályára. A liberálisok Klaus Johannis mögé sorakoznak fel. Ebből közöttük akkora feszültségek lesznek, hogy ezeket szerintem nem fogják tudni kezelni. Hogyha kormányváltás lenne, hogyha a PSD önhibájából vagy a többség kialakítása révén megbukna a kormány, én úgy gondolom, hogy egy kisebbségi liberális kormány lenne, más nem” – fogalmazott Korodi Attila.

Arra a kérdésre, hogy a szövetség milyen szerepet vállalna egy ilyen forgatókönyvben, Korodi azt mondta, hogy a belső egyeztetésekből az körvonalazódik, döntés ugyanis konkrét helyzet nélkül nincs, hogy „az RMDSZ nem érdekelt abban, hogy a liberálisokkal együtt kormányozzon, ugyanis túl sok elvarratlan történet van a múltból, viszont egy ilyen kormányt az induláskor mindenképp támogatna, a hogyantovább azonban a jövő zenéje”.

Az Úz-völgyén vezet az út az RMDSZ-hez

Korodi Attila a Kontrában többször is hangsúlyozta, hogy mind a kormánypártok, mind pedig az ellenzéki alakulatok számára egyértelművé tették, hogy amíg nem oldódik meg az úzvölgyi magyar katonatemető helyzete, addig nem működnek együtt egyik oldallal sem. Utóbbi kezében még nincs semmi, a kormányzó oldalon pedig egyelőre nincs érdemleges előrelépés a kérdésben, inkább jegelnek. „Pedig ez egy olyan fajta társadalmi probléma, gondoljunk csak arra, hogy csütörtökre román civil szervezetek hirdettek megmozdulást a honvédtemetőben, közben Kovászna Megye Tanácsa az Úz-völgyében tart kihelyezett tanácsülést – tehát olyan helyzet állt elő, amiben a kormányzatnak hihetetlen nagy felelőssége van. És ez a felelősség pont abban áll, hogy egyfelől biztosítani a békességet, másrészt pedig rendezni a jogi helyzetet” – hangsúlyozta az RMDSZ politikusa.

Arra a kérdésre, hogy valaki etnikai feszültséget szít-e az Úz-völgyében, Korodi adott igen vagy nem választ – azt mondta, „a román oldalról sok olyan személy jelent meg, aki számos más, úgynevezett feszültségkeltő helyzetből kivette a részét az elmúlt években”. Szerinte, ha egyik vagy másik oldalon van szándék arra, hogy megoldják a temetőkérdést, könnyen el lehet vágni a gordiuszi csomót. Az RMDSZ azonban nem vár erre. „Helyi szinten számtalan olyan közigazgatási eljárás van elindítva, ami elviszi az ügyet a megoldás felé. Valahol az állami intézmények színt kell valljanak. Emellett ott van a bukaresti színtér. A kormánynak világosan elmondtuk, hogy mi a helyzet, az ellenzéknek is elmondjuk ezt, amint leteszi a bizalmatlansági indítványát és ahhoz kérni fogja a támogatásunkat. Az RMDSZ az Székelyföldi Önkormányzati Tanácson keresztül folyamatosan ott van az Úz-völgyében, mert azt gondoljuk, hogy főleg a végeken lévő fontos helyeinket nem szabad feladnunk, főleg akkor, amikor valakik azt szeretnék, hogy felejtsük el az emlékhelyeinket” – mondta Korodi Attila.

A közigazgatási kódexszel vág vissza a kormány?

A fejlesztési minisztérium honlapján megjelent a közigazgatási kódex tervezete, amelyet sürgősségi kormányrendelettel tervez elfogadni a Viorica Dăncilă vezette kabinet, miután a parlamenti változatot formai okokra hivatkozva alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a taláros testület. A tervezetből azonban kigyomlálták azokat a részeket, amelyek jelentős kedvezményeket biztosítottak volna a Romániában élő kisebbségeknek, köztük a magyaroknak.

„Ez a közigazgatási kódex, ami fel volt téve a fejlesztési minisztérium honlapjára, közvitára, nagyon vékony, nagyon gyenge. Ebből is látszik az, hogy ha az erdélyi magyarság nincs döntésközelben – nem tud és nem lehet döntésközelben –, mert számos probléma merült fel azzal, ahogyan viselkedtek, úgy néz ki, ez automatikusan azt is vonja, hogy más területeken ennek lehetnek negatív kihatásai. Hogy most véglegesen hogy fog kinézni a közigazgatási kódexnek a végleges szövege sürgősségi kormányrendelettel, azt szerintem még a mostani kormányzó oldal sem tudja” – fogalmazott Korodi Attila.

Az RMDSZ politikusa szerint világosan látszik, hogy „ha nincs együttműködés, akkor lehet, hogy előkészített ügyek mennek el, esnek le az asztalról, kerülnek be fiókokba és ideig-óráig hónapokig évekig eltolódhatnak ezek”.

„Azokban a nagyon pozitív kisebbségvédelmi kérdésekben, amelyekben előreléptünk és a parlament megszavazta, sőt még néhány liberális is megszavazta, mert voltak decentralizációs kérdések is, azok most szertefoszlottak és lehet, hogy nulláról kell kezdeni majd akkor, amikor újra döntéshozó helyzetben leszünk. Viszont ez azt is mutatja és itt azt gondolom, hogy ezt az erdélyi magyarok is kell lássák, hogy mindig, amikor a bukaresti politikai képviseletről beszélünk, akkor egyfelől van ennek egy elvi vonzata és van egy nagy gyakorlati eredményvonzata. Elvi kérdés az is, hogy kivel működsz együtt, hogy meddig tudsz elmenni, az is, hogy miről tárgyalsz” – hangsúlyozta Korodi.

Azt mondta, az RMDSZ jelezte a kormányoldalnak, hogy ez „becsületbeli kérdés”, hiszen ha a parlamentben fél évvel ezelőtt komolyan támogatta a csomagot, akkor az úgy tisztességes, hogy sürgősségi kormányrendeletben is végigvigye. „De ez a kormányoldal a felelőssége. Nem kormányzunk, nem vagyunk partnernek a szociáldemokratákkal, ettől kezdve ez már a saját történetük” – nyomatékosított az RMDSZ politikusa, hangsúlyozva, „a kormányoldallal való együttműködés egyértelműen kiüresedett, nincs tartalma, nem létezik. Fel kell tölteni tartalommal, de az nem a szövetségen múlik”.

 

 

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?