FRISSÍTVE – Elutasította a szenátus Popescu-Tăriceanu mentelmi jogának felfüggesztését

FRISSÍTVE: Nem járult hozzá a parlament szenátusa, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) újabb bűnvádi vizsgálatot indítson Călin Popescu-Tăriceanu házelnök ellen.

A szenátus jogi bizottsága múlt héten támogatólag véleményezte a házelnök kiadását az igazságszolgáltatásnak, de a hétfői titkos szavazáson a szakbizottsági jelentést csak 38 törvényhozó támogatta, 71 pedig ellenezte, így a DNA nem kezdhet bűnvádi eljárást a kisebbik kormánypártot, a Liberálisok és Demokraták Stövetségét (ALDE) vezető házelnök ellen.

Popescu-Tăriceanut – akit egy másik korrupciós ügyben áprilisban jogerősen felmentett a bíróság – 800 ezer euró kenőpénz elfogadásával gyanúsítja a DNA a Microsoft-aktaként elhíresült közbeszerzési korrupciós ügyben.

A feltételezett bűncselekmény elkövetése után több mint egy évtizeddel megfogalmazott újabb korrupciógyanút Popescu-Tăriceanu a vádhatóság bosszújának tartja, válaszlépésnek arra, hogy következetesen szót emelt a DNA túlkapásai ellen.

A szenátusban a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói vannak többségben. Popescu-Tăriceanu kiadását az igazságszolgáltatásnak tavaly novemberben kérte a DNA, a szenátus szociáldemokrata többsége azonban mindeddig halogatta a kérés elbírálását. Az ellenzék ezt politikai zsarolásnak minősítette: szerintük a szociáldemokraták ezzel biztosították be kormányzati partnerük koalíciós hűségét.

Popescu-Tăriceanu mentelmi jogának felfüggesztése azután került napirendre a parlamentben, hogy a szociálliberális koalíció pártjai súlyos vereséget szenvedtek a május 26-ai európai parlamenti választáson. Az ellenzék magának követelte a képviselőház elnöki tisztségét, amely a korrupcióért elítélt Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök bebörtönzése nyomán üresedett meg.

Az új házelnök megválasztása előtti órákban a szenátus jogi bizottsága váratlanul napirendre tűzte és elfogadásra javasolta a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kérését, amelyben Popescu-Tăriceanu mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte. Az ellenzék szerint a PSD így figyelmeztette a koalíciós megállapodás felmondását fontolgató ALDE-t, hogy elnöke ellen bűnvádi eljárás indulhat, ha nem tart ki a PSD mellett. A képviselőház a múlt héten végül a PSD jelöltjét, Marcel Ciolacut választotta elnökévé az ALDE támogatásával.

A törvényhozókat csak a parlament jóváhagyásával lehet előzetes letartóztatásba helyezni vagy házkutatást elrendelni ellenük. A parlamenti mandátummal rendelkező – tisztségben lévő vagy volt – kormánytagok ellen pedig csak akkor indíthat bűnvádi vizsgálatot az ügyészség, ha a parlament érintett kamarája ehhez hozzájárul (márpedog Popescu-Tăriceanu miniszterelnök volt, amikor a feltéelezett bűncselekmény történt).

Kapcsolódók

Kimaradt?