Saját maga kérte kiadását a DNA-nak a szenátusi házelnök

A szenátus házelnöke arra kérte a felsőház jogi szakbizottságát, hogy engedélyezzék a korrupcióellenes ügyészség (DNA) által kért kivizsgálás megkezdését. Călin Popescu-Tăriceanu azt mondta, nem akar a mentelmi jog mögé bújni.

„Kértem a kollégákat a jogi bizottságban, hogy minél hamarabb engedélyezzék, hogy a DNA lefolytassa ellenem a kivizsgálást” – nyilatkozta csütörtökön Călin Popescu-Tăriceanu. A kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke hozzátette, hogy bármikor készen áll arra, hogy a ház plénuma előtt ismertesse álláspontját.

Azt mondta: nem tett javaslatot arra, hogy miként szavazzanak a szakbizottság tagjai, hisz azok „megfelelő politikai tapasztalattal rendelkeznek” ahhoz, hogy maguk döntsenek az ügyben. A jogi bizottság keddi ülését, amely a DNA kérését tárgyalták volna, kvórumhiány miatt felfüggesztették, mert a kormánypárti szenátorok kivonultak a tanácskozásról.

A korrupcióellenes ügyészek tavaly november 7-én kérték a szenátustól Popescu-Tăriceanu mentelmi jogának felfüggesztését. A DNA szerint a felsőház elnöke 2007-ben és 2008-ban, miniszterelnöki mandátuma idején közvetett módon 800 ezer dollárnyi anyagi juttatást kapott egy osztrák cégtől, főleg kampány-finanszírozásra.

A jogi szakbizottság csak javasolhatja a mentelmi jog megvonását, vagy a DNA kérésének visszautasítását, a döntés a szenátus plénuma hozza meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?