Kerülik a döntést Tăriceanu mentelmi jogának a felfüggesztéséről

Kedden járt le a szenátus jogi szakbizottsága számára megszabott határidő, ameddig javasolnia kellett volna, hogy felfüggesszék-e vagy sem a csúszópénz elfogadásával vádolt Călin Popescu Tăriceanu házelnök mentelmi jogát. A testület határozatképtelenné vált a kormánypárti honatyák kivonulása miatt.

Félbeszakadt a felsőház jogi szakbizottságának keddi ülése, mivel a két kormánypárt – a Szociáldemokrata Párt (PSD), valamint a Demokraták és Liberálisok Szövetsége (ALDE) – szenátorai minden indoklás nélkül távoztak a tanácskozásról, így a testület kvórum hiányában döntésképtelen volt – tudósít a Hotnews, amely szerint amúgy sem szerepelt a bizottság napirendjén Tăriceanu ügye.

A korrupcióellenes ügyosztály (DNA) tavaly november 7-én kérte a szenátustól, hogy hagyja jóvá a politikus elleni bűnvádi eljárás elindítását. Az ügyészek azt állítják, hogy Tăriceanu 2007–2008-ban, kormányfői mandátuma idején közvetett módon 800 ezer dollár értékben csúszópénzt és egyéb javakat kért és fogadott el egy számítástechnikai osztrák cégtől, az összeg egy részét pedig kampánycélokra fordították.

A szenátus házbizottsága március elején szabta meg az április 2-i határidőt a jogi szaktestületnek, amely egyébként csak javaslatot fogalmazhat meg a mentelmi jog felfüggesztéséről. A végső döntést, hogy „kiadják-e” Tăriceanut a DNA-nak vagy sem, a szenátus plénumának kell meghoznia.

Kapcsolódók

Kimaradt?