Eddig kell döntenie a jogi bizottságnak Tăriceanu mentelmi jogáról

A szenátus házbizottságának hétfői döntése szerint a jogi szakbizottságnak április 2-ig véleményeznie kell a korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) azt a kérését, hogy indulhasson bűnvádi eljárás Călin Popescu-Tăriceanu házelnök ellen.

Claudiu Manda, a szenátus alelnöke elmondta, hogy Viorel Salan és Ovidiu Marciu szociáldemokrata szenátor még tanulmányozni szeretné a házelnököt érintő dossziét, illetve három másik PSD-s szenátor, Aurel Soporan, Liviu Mazilu és Liviu Pop is kérte a dokumentumok tanulmányozására kiszabott határidő kitolását. A Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) frakciója ezzel szemben azt kérte, hogy vitassák meg és hét napon belül véleményezzék a DNA kérését.

„Azt javasoltam a kollégáknak, hogy a jogi bizottság április másodikáig készítse el a véleményezését ez ügyben. Ezzel mindenki egyetértett” - fejtette ki a szenátus alelnöke. Liviu Dragnea képviselőházi elnök a sajtó azon kérdésére, hogy mi a véleménye a házbizottság halasztásáról, kijelentette: szerint „március végéig szavazni kellene az ügyben”, és ezt el fogja mondani a kollégáinak is.

Arra a kérdésre, tanácsol-e valamit a szociáldemokrata szenátoroknak, hogy miként szavazzanak az ügyben, Dragnea így válaszolt: „Elég érettek ahhoz, hogy egyedül eldöntsék, miként szavaznak”.

A DNA november 7-én kérte a szenátustól, hogy hagyja jóvá a Călin Popescu-Tăriceanu elleni bűnvádi eljárás elindítását. A korrupcióellenes ügyészek azt állítják, hogy Tăriceanu 2007-2008-ban, kormányfői mandátuma idején közvetett módon 800 000 dollár értékben kapott anyagi javakat egy osztrák cégtől.

Kapcsolódók

Kimaradt?