EP-választások: nagyot ugrott az RMDSZ-re adott szavazatok száma a Kárpátokon túl

A magyarok lélekszámát többszörösen meghaladó számú szavazatot kapott az európai parlamenti választásokon az RMDSZ a Kárpátokon kívüli megyékben – derül ki a Központi Választási Iroda adataiból. Erre a jelenségre már volt precedens a 2007-es EP-választásokon.

Mint ismert, az RMDSZ a közel száz százalékos feldolgozottság alapján kapott ideiglenes eredmények szerint a szavazatok 5,45 százalékát szerezte meg olyan körülmények között, hogy az országos részvétel 49 százalékos volt, és a magyarok által nagy számban lakott megyékben – Maros, Bihar és Szilágy kivételével – a részvétel nem érte el azt az arányt.

Igen nagy volt azonban a Kárpátokon túl élő magyarok szavazási kedve, ha úgy tekintjük, hogy ezekben a megyékben az RMDSZ-re pecsételő polgárok magyar nemzetiségűek. Az alábbi táblázatból kiderül, hogy Botoșani-tól Teleorman megyéig sokkal többen ütötték a pecsétet az EP-választásokon a tulipánra (az első oszlop a 98 százalékos feldolgozottság szerinti adatokat tartalmazza), mint a legutóbbi népszámlálási adatok szerint az adott megyében élő magyarok száma (harmadik oszlop), illetve mint ahányan 2016-ban az adott megyében az RMDSZ szenátusi listájára szavaztak (második oszlop).

Az adatok szerint a táblázatban szereplő megyék közül Vasluiban ugrott meg legkisebb arányban a vasárnapi EP-választásokon az RMDSZ-ra adott szavazatok száma a 2016-as választásokhoz képest (250 százalékkal), de akad olyan megye (Argeș), ahol a növekedés 500 százalékos. Tudni kell azonban azt is, hogy a 2016-as parlamenti választásokon csak a lakóhelyük szerinti választókerületben (megyében) szavazhattak a választók, míg most vasárnap ezt megtehették bárhol az országban, pótlistára feliratkozva.

Bár valóban szokatlan, hogy magyar politikai szereplőre ennyi szavazat (a BEC ideiglenes adatai szerint mintegy 34 ezer) érkezzen a Kárpátokon túli megyéből, erre már volt precedens Romániában, mégpedig a 2007-es EP-választásokon. Akkor nem csak az RMDSZ kampányolt a magyar szavazatokért, hanem függetlenként Tőkés László is. A 2007-es adatok szerint volt olyan Kárpáton túli megye (például Vrancea és Botoșani), ahol az RMDSZ-listára és Tőkés Lászlóra leadott szavazatok száma együttesen meghaladja az RMDSZ által most vasárnap megszerzett szavazatok számát. Erre Szőcs Levente újságíró, a Bukaresti Rádió munkatársa hívta fel a figyelmet egy Twitter-bejegyzésben:

Szerettük volna megtudni Porcsalmi Bálinttól, hogy mivel magyarázza a 2019-ben ismét felbukkanó jelenséget, ám az RMDSZ kampányfőnöke és ügyvezető elnöke a sajtósán keresztül azt üzente, hogy egyéb sürgős elfoglaltságai miatt nem tud a megkeresésünkre válaszolni. Délután azonban közzétett a Facebook-oldalán egy állásfoglalást, amely szerint az „USR-aktivisták” terjesztik azt, hogy a Kárpátokon kívüli megyékből kapott szavazatokkal érte el az RMDSZ az 5 százalékot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?