FRISSÍTVE – 12 és 13 órakor sem javult a magyarok részvétele

Délelőtt 10 órai becslések szerint a magyarok részvétele 11,8 százalékkal volt alacsonyabb az országos részvételhez képest - foglalta össze az RMDSZ központi kampányközpontjához befutott adatokat Porcsalmi Bálint, a szövetség ügyvezető elnöke. FRISSÍTÉS: 12 és 13 órakor sem javult a helyzet.

"A 10 órai adatok azt mutatják, hogy Romániában az országos részvétel 6,7 százalék, ez alapvetően magasabb, mint a 2014-es EP-választások és a 2016-os országos parlamenti választások 10 órakor mért részvételi becslése. A magyarok részvétele - hasonlítva ehhez a 6,7 százalékhoz - 5,9 százalék, ami azt jelenti, hogy 10 órakor a magyarok részvétele 11,8 százalékkal volt alacsonyabb a románokénál" - foglalta össze az első adatokat a Maszol számára Porcsalmi Bálint. Hozzátette: azt is látják már, hogy Erdélyben a legalacsonyabb a részvétel, 6,1 százalék, a magyarok lakta megyék közül Kovászna és Szatmár megyében a legjelentősebb a lemaradás az országos átlaghoz és a románok lakta megyékhez képest. 

Az RMDSZ az előző országos- és európai parlamenti voksolásokhoz hasonlóan a 2019-es EP-választások napján is valós időben figyeli a magyarok részvételét. A csapat vasárnap délelőtti első briefingjén Barna Gergő szociológus röviden ismertette a szövetség kampánystábjának munkamódszerét. A magyar nemzetiségű lakosság választási részvételének becslése a Központi Választási Iroda (BEC) által a SIMPV monitorizáló rendszer által rögzített valós idejű, közigazgatási egység szintre összevont adatain alapszik. Az RMDSZ csapata abból a hipotézisből indul ki, hogy az egyes településeken belül a magyarok részvétele megegyezik a románok részvételével. A friss adatokat összehasonlítják a 2009-es és a 2014-es európai parlamenti választások megyei szinten becsült részvételei adataival, illetve a 2016-os parlamenti választások településszinten (SIMPV) becsült részvételi adataival. Az RMDSZ négy időpontban (10, 13, 16, 19 óra) tesz közzé az országos részvételt és a magyar részvétel becslést, illetve a két adat közötti abszolút és relatív különbséget. Amennyiben a különbség pozitív előjelű, akkor a magyarok részvétele magasabbnak valószínűsíthető, ha negatív, akkor a magyarok részvétele nagy valószínűséggel elmarad az országos átlagtól.

FRISSÍTÉS1: a 12 órakor mért országos rekordrészvétel továbbra sem javultak a kilátások - mondta el a Maszolnak Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke. Mint kifejtette: becsléseik szerint a 15,4 százalékos országos részvételi arány mellett a magyarok urnákhoz vonulása csak 14 százalékos, ez mintegy 9 százalékos elmaradás jelent.

Továbbra is Erdélyben a legalacsonyabb a szavazási kedv, Szatmár, Kkovászna és Szilágy megye a lista végén kullognak, Maros, Bihar és Hargita megyékben kicsit jobb a helyzet, de még mindig nem érik el az országos átlagot. 

FRISSÍTÉS2: Az RMDSZ 13 órai becslése szerint a magyar részvétel elmarad a 22 százalékos országos részvételtől, 19 százalékra becsülhető. Ez a lemaradás nagyobb, mint a korábbi EP-választásokon és mint az utóbbi parlamenti megmérettetésen tapasztalt.

Az erdélyi, magyarok által jelentős arányban lakott megyék közül Kolozsban kiemelkedő a részvétel, jelentősebb lemaradás Szatmár és Kovászna megyékben tapasztalható.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?