Szatmárnémeti legcsaládiasabb rendezvényén jártunk

Szó szerint és képletesen is felhőtlenül szórakoztak Szatmárnémetiben a zenélő Kossuth-kertbe kilátogatók, hiszen a Családi Hétvége programkínálatában minden korosztály talált kedvére valót, a gyermekek játszókedvének pedig még késő este sem akart vége szakadni.

Kegyes volt az időjárás, eső nem mosta, de még csak nem is áztatta Szatmárnémetiben az immár XIV. alkalommal megszervezett legcsaládiasabb hétvégét: az égi kivételezés már pénteken délután kezdődött, amikor a Kossuth-kerti nagyszínpadnál több mint 500 gyermek és fiatal perdült-fordult a a Jeles Piros Pünkösd Napján néptáncgála keretében. A megye majd' minden településéről érkezett, amatőr vagy profi csoportok a Kárpát-medence és Erdély különböző tájegységeinek összesen harminc néptáncát ropták, hogy csak úgy porzott a színpad, megalapozva a hétvége hangulatát. Az estét pedig a már húsz éve töretlen népszerűségnek örvendő, Szatmárnémetibe többszörösen visszajáró és nagyon szeretett Magna cum Laude fantasztikus koncertje színezte újra.

A szombat délelőtt a vetélkedés jegyében zajlott. Immár tíz éve a rendezvény elmaradhatatlan része az Ady Endre Társaság által szervezett Tavaszkirálynő- és Májuskirály-választás, amelynek legfőbb célja első perctől az volt, hogy a gyerekek és szülők együtt legyenek kint a természetben, együtt szórakozzanak, játszanak, közös élményeket szerezzenek a legkülönfélébb, többfordulós ügyességi vetélkedőktől kezdve a fakanálforgatásig.

Az egyre nagyobb számban érkező hétvégézők természetesen nem csak a versengést izgulhatták végig, hiszen kézművesfoglalkozások garmadája, népi játszókert, kézművestermékek kirakodóvására, illatozó, hatalmas strudli- és fánkhegyek várták a látogatókat, sőt, idei újdonságként a csónakázó tavon a hattyú-csónakok mellett a vakmerőbbek a kajakozást is kipróbálhatták. Délutánra ki lehetett volna akasztani a „Megtelt” táblát a Kossuth-kert játszóterére, a gyermekek sorban álltak a hinták, libikókák, csúszdák előtt – talán soha nem totyogott még ennyi apróság a Kossuth-kertben, mint idén.

A nagyok szórakoztatásáról az örök-jampec Fenyő Miklós gondoskodott zenésztársaival, no meg a közönséggel felcsavarta a szőnyeget a Csókkirály, miközben táncosai látványos akrobatamozdulatai az '50-'60-as évek édes életének forró éjszakáit idézték. A buli folytatódott, már a Strangers zenekar koncertjéve, és a késő éjszakai időpont ellenére ugyanolyan sokan nyüzsögtek a Kossuth-kertben – kóstolgatva a lacikonyhák finomságait, no meg a Bor- és Pálinkaudvar nedűit –, mint fényes nappal.

A vasárnapi programkavalkád középpontjában a gyermekek álltak. A kissé előrehozott gyermeknapi felvonulás a kaplonyi fúvószenekar és a mazsorett-csapat vezetésével vonult végig a Sugárúton a Kossuth-kertig, ahol pót-próbákkal megtoldott Hétpróba, Gyermek ki mit tud, a veszprémi Kabóca Bábszínház hatalmas izgalmakra okot adó meséi, nyalóka-, kürtős- és vattacukor-hegyek, arcfestés, mászókák, csúszdák, vízen lebegő óriásgömbök, kézművesfoglalkozások várták az ünnepelteket. Köztük azt a 115 elemista kisdiákot is, akik az oktatási minisztérium, vagy a szatmári tanfelügyelőség kalendáriumában szereplő valamelyik vetélkedő országos szakaszán képviselték az iskolájukat, és akiket hagyományosan az RMDSZ Szatmárnémeti Nőszervezete részesített nyilvános dicséretben és ajándékcsomagban.

A vasárnap este bulihangulatát a „magyar Beatles-emlékzenekar”, azaz a The BlackBirds alapozta meg, a színpadon őket váltó indie rock, alternatív rock, folk-rock stílusú zenét játszó Bagossy Brothers Company pedig a kis- és nagykamaszok számára tette emlékezetessé a rendezvényt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?