Star Warstól a három kismalacig - erdélyi gyermeknapi programokat szemléztünk

2017 az első év, amikor a gyermeknapot munkaszünettel ünneplik Romániában, ráadásul a pünkösdhétfővel együtt szuperhosszú hétvégén pihenhetnek az alkalmazottak. Mivel így várhatóan sokan eljutnak majd a hétvégébe nyúló gyermeknapi rendezvényekre, összeállítottunk egy ajánlót 12 edélyi város programjaiból. Jó szórakozást!

Arad

Aradon a polgármesteri hivatal és a városi művelődési központ szervezésében minden kerületben szerveznek gyereknapi programokat június elsején. 12 és 16 óra között aszfaltrajzolás, vetélkedők, népzenei műsor és bábelőadás várja a kicsiket és kísérőiket: Újaradon a Lanțul-Saneț üzletház parkolója, az Alfa-negyedben az ortodox templom kertje, Mikelakán az Augusztus 23. park, a Vlaicu-negyedben a Kaufland parkolója, Mosóczy-telepen a mozi kerthelyisége, a Maros-parton a Gyermekpark lesz a rendezvények helyszíne.

Az Arad Megyei Rendőr-főkapitányság május 31-én, szerdán várja a gyerekeket: a nyílt napon a készenléti és bűnügyi osztály munkatársai tartanak bemutatót és idegenvezetést az intézményben az óvodásoknak és iskolásoknak.

Érdekességnek ígérkezik a már szerdán megnyíló időszakos játékmúzeum. Egy aradi testvérpár, Mihail és Cristian Dumitru negyven éve gyűjt játékokat, és gyűjteményüket egy hónapon keresztül közszemlére teszik a Preparandiei-múzeumban (a helyi román nyelvű oktatás és tanítóképzés bölcsőjének számító, nemrégiben felújított épületben, a Rácfertályban). A 12 ezer darabos kollekciónak csak egy része látható majd, főleg az 1960-as és 1980-as évekből származó játékok. Május 31. és június 2. között a gyűjtők személyesen tartanak tárlatvezetést, illetve egy-egy játéknak a történetét is elmesélik, azután a kiállítás június 30-ig látogatható, hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között, de a hónap első két szombatján (3-án és 10-én) is nyitva tart. Csoportos látogatók a 0371/501–072-es telefonszámon jelentkezhetnek be.Nem kimondottan a nemzetközi gyermeknap alkalmából, sokkal inkább a pünkösd jegyében, de a gyerekekről és a gyerekeknek szól a Kölcsey Egyesület által másodízben megszervezett iskolai énekkar-találkozó, amelyen közel száz magyar általános iskolás vesz részt Arad megye különböző településéről. A kórustalálkozó szerdán 16.30-kor kezdődik a belvárosi minorita templomban.

Csíkszereda

A Hargita megyei családi és gyermeknapok keretében csütörtökön a csíkszeredai Katowice lovardában (Pünkösd utca 19. szám, a pálfalvi kijáratnál) gyermeknapi lovas versenyek lesznek: ügyességi bemutató, a Kincsem Lovasegyesület lovastorna-bemutatója, valamint díjugratás és díjkiosztó.

Június 1-jén a Mikó-várban is gyermeknapi programokat szervez a Csíki Székely Múzeum. A Cseperedők elnevezésű programsorozat részeként lesz Kerekítő gyerekfoglalkozás a 4 évesnél kisebbeknek, Kalandor és Kalandina képző – interaktív játékok ovis és kisiskolásoknak. Az Égvilág zenekar Szépasszonyok Síposa című szabadtéri mesés kalandozását adja elő. Majd a Székelyföldi Legendárium óriás-társasjátékát játsszák, amelyet rajzfilmvetítés követ. A Hargita Megyei Művészeti Népiskola balett csoportjainak lesz bemutatója, majd a Bohóctréfa című színházi előadást láthatják a gyermekek és felnőttek egyaránt. Végül pedig a Szivárvány tánccsoport írtánc-bemutatója zárja a programsorozatot.

Igazi táncmaraton is várható csütörtökön Csíkszereda főterén: az idén 30. alkalommal szervezett Csűrdöngölő gyermek és ifjúsági néptánctalálkozón az András Alapítvány, Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Együttes igyekszik pergő, szórakoztató, élvezetes programot rendezni. Az idei, délelőtt 11 órakor nyitó jubileumi rendezvényt gyermekrajz- és fotókiállítás is gazdagítja.Novák Károly Eduárd, a londoni Paralimpiai Játékok aranyérmes kerékpárosa akadémiát indít Csíkszeredában. A nyitórendezvény június 1-jén, gyermeknapon lesz a Csíki Moziban, ahol bemutatják főként a 8-10 éves gyermekek számára induló biciklis akadémiát. Az eseményt gyereknapra tűzték, amikor a csapat vezetői minél több kicsit szeretnének vendégül látni. A megnyitó ünnepség előtt szeretettel várják az érdeklődő gyerekeket a Majláth Gusztáv téren egy kerékpáros ügyességi pálya kipróbálására. Ezen a pályán kettesével indulhatnak a gyerekek és felmérhetik biciklikezelési technikájukat. Kötelező a bukósisak használata a próbák alatt, amennyiben nincs valakinek, a szervezők biztosítják. Az akadémia a 2004-, 2006-, 2008- és 2010-es korosztályból is fogad jelentkezőket, további információkat a helyszínen kaphatnak az érdeklődők.

Gyergyószentmiklós

A gyergyószentmiklósi gyermekeket már hétfő óta különböző programokkal várják a Gyermeknap, csodanap szervezői, de az ünnepnapon 11 és 17 óra között folyamatosan zajlanak a szabadtéri népi játszóház és kézműves foglalkozások a művelődési ház melletti parkban. Arcfestés, bogzás, bőrművesség, fafestés, fonás, gyapjúfestés, hangszerkészítés, játékok és dísztárgyak készítése, körmöcskézés, kötélverés, kovácsműhelyi munka, nemezelés, patkódobás, similabda készítés, színezés, vágás, ragasztás, szövés, szúnyogriasztóolaj-készítés, tündér- és repülőkészítés, valamint varrás is várja a legkisebbeket.

Ugyancsak a művelődési ház melletti parkban Hétpróbás összecsapás néven ügyességi vetélkedőt is tartanak, de a sport iránt érdeklődők is találnak kedvükre valót, lesz futóbicikli-, bicikli-, roller-, görkorcsolya-, gördeszka- és futóverseny is. Benevezni a helyszínen lehet 11 órától. Később népi gyermekjátékokat oktatnak.

17 órától a Figura Stúdió Színház Az élet fája című mesejátékát mutatja be a művelődési ház színháztermében. A 6 éven felüli gyerekeknek szóló előadás főszereplői Peti és Panni, akik egy teljesen hétköznapi családi kiránduláson találkoznak Virgonccal és Huncuttal, a két mitugrásszal, akiket csak ők láthatnak. A bonyodalmak ott kezdődnek, amikor egy varázsfa gyümölcse teljesíti a két lurkó kívánságait. Az előadásra a belépőjegy ára 7 lej.

Kézdivásárhely

Kézdivásárhelyen ötödször szerveznek Gyerkőcnapokat, ezúttal új helyszínen a sportcsarnok melletti zöldövezetben. Az eseménysorozat csütörtökön 9 óra 30 perctől reggeli tornával kezdődik Pap Ágnessel, 10 és 12 órától a magyarországi Actus Dramaticus Bábszínház előadásait nézhetik meg, 11 órától gyerekfoglalkozások és -programok zajlanak a Bóbita Egyesülettel, 11 órától Tetek-tatok zenés verses gyermekfoglalkozás, 12 órától nemezelés Dimény-Haszmann Orsolyával, 13 órától rendőrségi és tűzoltósági bemutató, 16 órától balett-, néptánc- és moderntánc-bemutató, 17 órától az Ügyes-Eb kutyakiképző iskola bemutatója.

16 órától a Molnár Józsiás Általános Iskola zenetagozata koncertezik, 17 órától a Mesehetes zenekar koncertjét nézhetik meg, 17.30-tól Stone Hill-koncert, 18 órától a LabKids tudományos műhely tart bemutatót, 18.30-tól az Alma együttes koncertjére kerül sor illetve ugyanebben az órában Evilági-koncert lesz majd 19.30-tól családi táncházra kerül sor Kocsis Hunorral.

Kolozsvár

Gyereknapi koncerttel szórakoztatja az apróságokat a Kolozsvári Állami Magyar Színház délután 5 órakor. A Gőgös Gúnár Gedeon című könyvet 1962-ben adta ki először a Móra Kiadó, ennek alapján készültek a gyerekek számára a Libabállal. Mint írják, a könyv írónője Varga Katalin, Tarján Veronika nagymamája, és már régen tervezte a mű feldolgozását. „Idén érkezett el az ideje annak, hogy a Veronaki zenekarral a könyvben szereplő nagyszerű írásokat dalokká varázsolják. A zenéket Mogyoró Kornél és Fejér Simon Pál szerezték. A világzenei hangzásban a magyar és erdélyi népzenei elemek mellett, fellelhető a balkáni, a blues, valamint a pop zene hangzásvilága. A Libabál koncert meghívott vendége Szokolay Dongó Balázs, aki unikális játékával teszi felejthetetlenné a muzsikát” – írják.

Állati jó gyermeknapot szervez a Belvárosi Unitárius Egyházközség, az Életfa Családsegítő Egyesület és a Szabadság Napilap. Az eseményre nem elsején, hanem június 3-án kerül sor, a Báthory István Elméleti Líceum kis épületében. Mint írják, a gyerekek koncertre, bábelőadásra, izgalmas kísérletekre, játszótérre, kézműves foglalkozásokra, játékra, mókára, kacagásra és sok meglepetésre számíthatnak.A Gyerekek Kolozsvárja (Clujul Copiilor) és Örömkaraván (Caravana Veseliei) reggel tíz és este nyolc óra között szervezi a Grigorescu Parkban a gyereknapi mulatságokat. Táncra, éneklésre, játékra hívják a gyerekeket.

A Iulius Mall parkjában szintén várják a gyerekeket. Délben 12 és este 8 között arcfestés, játékok, tollaslabda, frizbi, minigolf várja őket, délután 2 és 6 óra között aerobik, gyerektáncok, míg 6 és 7 óra között bábszínház, 8 és 9 között film- és animációvetítés.

A gyermeknap tiszteletére a Transzilvánia Nemzetközi Filmfesztivál beiktatott egy nulladik napot: csütörtökön12 órától a Diákművelődési Házban lép fel Christine Ott a Lotte, mon amour című mozikoncerttel. A francia zenész, aki a Radioheaddel, Yann Tiersennel vagy a Noir Désirrel is játszott már együtt, most az egyik első sziluettanimációs, Lotte Reiniger filmjeihez szerzett zenéjét mutatja be.

Kovászna

A háromszéki fürdővárosban 10 és 14 óra között gyermeknapi rendezvénysorozatra kerül sor a Kovásznai Városi Művelődési Ház udvarán, a Sétatéren és a Kovásznai Művelődési Központ előtti útszakaszon. A szervezők számos érdekességgel várják a résztvevőket: a gyermekek különböző műhelyekben ügyeskedhetnek (festőműhely, quilling), lesz asztfaltrajz, arcfestés, a táncos kedvűek zumbázhatnak, felelevenítik a gyermekkor játékait, lesz gördeszka- görkorcsolya- és tehetségkutató verseny, séta ATV terepjáróval, rendőrkutya-bemutató és egyéb tevékenységek.

13 óra 30 perckor a Művelődési Ház kiállítótermében kerül sor a gyermeknapi rajzpályázat pályamunkáiból összeállított kiállítás megnyitójára és a díjosztásra, ahol 0-2 osztályos, 3-4 osztályos és középiskolás kategóriában díjazzák a beérkezett alkotásokat. A rendezvényen fellép a kovásznai Akusztik együttes gyermekdalokkal és Micah Thompson Amerikából spirituálékkal. 

Marosvásárhely

Csütörtöktől vasárnapig Mesevásárt szervez az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház a Pro-Kaart Egyesülettel közösen. A háromnapos rendezvénysorozat mesekönyv-vásárral, gyerekelőadásokkal, gyerekkoncertekkel és számos egyéb meglepetéssel várja a gyerekeket a bábszínházba. Csütörtökön délelőtt 11 órától a Ariel Színház nagytermében A kis hableány című mesejáték szerepel műsoron, 12 órától az Ariel Stúdióban Helen Doron (early english) demo-lecke és ismerkedés az angol nyelvvel, az udvaron pedig kézműves foglalkozás. Ugyancsak az udvaron a mesekönyv-vásár minden nap délelőtt 10 és este 7 óra között tart nyitva.

Péntek délelőtt 11 órától az Elefănţelul curios (A kíváncsi kiselefánt) című román nyelvű mesejáték lesz látható, a társulat román tagozatának előadása, 12-től pedig kézműves vásár az udvaron.

Szombat délelőtt 11-től a nagyteremben a Stone hill együttes gyerekkoncertjére várják a kicsiket, délben 12-től a Creactivity Kids Club tart kreatív kavalkádot az Ariel konferenciateremben, délután 5-től pedig Bonczidai Dezső és Halmágyi Éva Csipkerózsika című, zöldségbáb-előadása várja a gyerekeket.

A Marosvásárhelyi Női Akadémia a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházzal, a Divers Egyesülettel, az IBM-mel és a Marosvásárhelyi Rádióval közösen szervez gyermeknapi játszóházat a színház előcsarnokában csütörtökön délelőtt 10 és délután 5 óra között. A gyerekeket és szüleiket kézműves foglalkozások, társasjátékok és logikai fejlesztő játékok, mesesarok és bábszínház várja. A különböző természettudományos jelenségek szemléltetésére az IBM cég 7-12 éves gyerekeknek érdekes matek, fizika, kémia kísérleteket szervez, melyeket a gyerekek maguk végezhetnek el. A 12-14 éveseknek Robotics bemutatót ajánlanak. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges a 0740 598 563-as telefonszámon.

Nagyvárad és környéke

Csütörtökön 11 és 14 óra között nyílt napot tartanak a Körösvidéki Katasztrófavédelmi Felügyelőség minden tűzoltóegységénél. A kisebbeket-nagyobbakat Nagyvárad mellett Élesden, Margittán, Székhelyhídon, Érmihályfalván, Nagyszalontán, Belényesben, Vaskohszikláson, Tenkén és Szalárdon is várják különféle bemutatókkal – tűzoltás, mentés nagy magasságból, elsősegély-nyújtás – és a gyermekek kipróbálhatják a tűzoltófecskendő használatát is.

Nagyváradon a várban csütörtöktől vasárnapig tart a Kid Fest, naponta 10–20 óra között. Délelőtt tíztől kézműves és népművészeti alkotóműhelyekkel kezdődik a program, naponta lesz majd meseóra és íjászat is. A színpadon is változatos műsorszámokkal várják a gyermekeket. Csütörtökön és pénteken 12 órától, szombaton, 3-án 11 óra 20 perctől, vasárnap pedig 11 óra 30 perctől kezdődnek a programok. Naponta lesznek például román nyelvű bábelőadások, zene, ének és táncbemutatók, gyermek-divatbemutató és fellép majd Eduard és Bianca, a jól ismert illuzionista pár is.

Csütörtökön 15 és 17 óra között a nagyváradi Era Shopping Parkban Candyland néven tartanak gyermekprogramot, erre sok édességet és meglepetést ígérnek a szervezők.

A Szigligeti Színház csütörtökön 17 órától a tavalyi évadban nagy sikerrel bemutatott varázsmesével, a Leánder és Lenszirommal készül. A felnőtté válás viszontagságait fordulatos mesei formában bemutató előadás igazi családi kikapcsolódást ígér. Szintén a gyermeknapnak szenteli a Nagyváradi Állami Filharmónia június 1-ei 19 órakor kezdődő koncertjét.

Szatmárnémeti

Szatmárnémetiben igazi programkavalkádra lehet számítani, hiszen a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a G. M. Zamfirescu Művelődési Központ hagyományos gyereknapi rendezvényeit a Családi Hétvége követi, amelyre több ezer embert várnak szombaton és vasárnap.

A Kossuth-kertben június elsején 10 órakor kezdődnek a programok, ahol számos ügyességi játék mellett különböző animátorok szórakoztatják majd a gyerekeket, ekkor lép fel kicsik körében népszerű Ella Bella is, akit 17 órától a Shopping Plaza gyereknapi rendezvényén szintén megnézhetnek. A kereskedelmi egység ingyenes rendezvényén csütörtökön fellép még a magyarországi Alma együttes is 18 órai kezdettel, majd pedig a felnőttek mulathatnak a Royal Team koncertjén.

Pénteken szintén a Kossuth-kertben folytatódik a gyereknap, ugyanis 12 órai kezdettel Marosvásárhely és Kolozsvár után itt is fellép a magyarországi Veronaki zenekar a Libabál Koncerttel.

Június 3-án és 4-én szervezik meg a XII. Családi Hétvégét amelynek helyszíne szintén Szatmárnémeti legnagyobb zöldterülete, azaz a Kossuth-kert. Szombat reggel 9 órától kezdődnek a programok, Tavaszkirálynőt és Májuskirályt választanak, ennek keretén belül pedig vetélkedőkkel szórakoztatják majd a gyerekeket az Ady Endre Társaság tagjai. Ezzel párhuzamosan az esti órákig pedig különféle kézműves foglalkozásokon és népi játékokon vehetnek részt az érdeklődők az Aranykapu Kulturális Egyesület és a Borókagyökér Egyesület szervezésében a rendezvény mindkét napján.

Június 3-án este a felnőtteknek kedveskednek a szervezők, hiszen fellép majd 16.30 a Felvidéki Rockszínház az Urunk László! Téged akarunk előadásával, amelyre a Szent László történelmi év keretén belül kerül sor. Ezt követi Zoltán Erika koncertje 18 órától, majd Aradszky László lép fel 19 órától, 20 órától pedig a Pa-dö-dö. A szombati napot 22 órai kezdéssel electro swing partyval zárja Dj Pumi alias Orbán Zsolt színművész, a Harag György Társulat tagja.

A programsorozat vasárnap egy különleges felvonulással veszi kezdetét, ugyanis 10 óra 15 perckor az Északi Színház épületétől a Csillagok Háborújából ismert birodalmi rohamosztag 501-es légiójával indul a tömeg a Kossuth-kertbe, ahol majd kiképzést is tartanak az érdeklődő gyerekeknek és a Star Wars rajongó felnőtteknek. A Kossuth-kertben 11 órától a Kispárna mesezenekar koncertjére kerül sor, majd pedig a Budapesti Magyar Népmese Színház Kóró és kismadár előadását tekinthetik meg.

A felnőttek pedig a délután és az este folyamán a szombati naphoz hasonlóan remek koncerteken bulizhatnak. Csordás Tibor (Fiesta) koncertjére 17 órától kerül sor, majd 18 órától Roy és Ádám lép a színpadra, 20 órától a Kelemen Kabátban koncertezik, majd pedig 21.30 perctől a Royal Team együttes bulija zárja a XII. Családi hétvégét és gyermeknapot.

Székelyudvarhely

Javában zajlik már az Udvarhely Napok, ahol a gyermeknap a rendezvénysorozat részét képezi. A szervezők a már hagyományos gyereknapi programmal készülnek: bábelőadások, játszóház, kézműves foglalkozások, babakocsis felvonulás, rajzverseny, kismama sátor, arcfestés várja majd az ünnepelteket.

Csütörtökön délelőtt 10 órakor van a toborzó a Városháza téren. A Princess mazsorett csoport előadásával indul a nap. A további események a minifocipályán zajlanak majd. A Fit Girls mini aerobic gyermekcsoport lép fel, majd a Folker együttes gyermektáncháza következik. Fütyülünk a világra címmel Bertóti Johanna interaktív gyermekkoncertet tart, majd közös buborékfújás következik a Piros Pont Produkcióval. A Tick-Tack Bábszínház Fizi Miska világgá megy című előadását is megnézhetik a kicsik és a nagyok egyaránt, akiknek ezután gyerekzumbát tartanak. A Boszorkák bábcsoport Cini Samu és Bálna Béla történetét játssza el, végül pedig a Fortuna Dance tánciskola előadása zárja a gyermeknapot. A részletes program itt érhető el.  

Sepsiszentgyörgy és környéke

Sepsiszentgyörgy főterén és az Erzsébet parkban szervezik a gyermeknapot, amelynek programját idén a három kismalac meséje köré építik. A szabadtéri programok csütörtökön 11 és 19 óra között zajlanak.

Az Erzsébet parkban a szovjet emlékműnél ki lehet próbálni a műfalmászást, érdemes lesz betérni a színház sarkánál, a volt Art Gallery helyiségébe, ahol Mese és valóság címmel látható porcelánbaba kiállítás. A legkisebbeket a Dajka-sátorba várják, ahol a mondókázás mellett a kismamáknak hordozós, szoptatós szaktanácsadás is lesz.

A TEGA Rt. szervezésében szelektív hulladékgyűjtési játékismertetőket tartanak és kiskutya simogatás is lesz, a Kovászna Megyei Vöröskeresztnél maszkokat, árnybábokat lehet készíteni, illetve megépítik a három kismalac házát. A HITI és SZIK szervezésében kézműves műhely, arcfestés, különböző érdekes játékok lesznek, az Életfa Családsegítő Egyesületnél arcfestés, kézműves foglalkozások, izgalmaz feladatlapok, kifestők, ügyességi játékok, tombola várja a gyerekeket.

A Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület közreműködésével lehet a katonáskodást elsajátítani, kipróbálni a szablyavívást, fapuskákat. A Bod Péter Megyei Könyvtár gyerekrészlegének szervezésében betűtészta kreatív kirakó, malacos mandalaszínezés, origami, kirakó és papírgurigából házépítés várja a gyerekeket, a Diakónia Keresztyén Alapítvány arcfestést, gipszfestést, akvarellfestést, twistert, amőbázást és mesesarkot szervez, az ERSZI Rendezvényszervező Iroda közreműködésével kiszínezik A három kismalac díszletét.

A L.A.B. Életmentő Kupakok Egyesülete kupak szókirakót és tombolát szervez, a Kiwanis meghívására Zöldi Lara koncertre kerül sor, a Máltai Szeretetszolgálat cserebere sátorral lesz jelen. 13 és 19 óra között Demeter Éva puhakönyves, finommotorikát fejlesztő foglalkozásokat tart. Kovács Hajnalka közreműködésével külön kis LEGO-birodalom is épül, Pocsai Mónika felügyeletével gipsz dinófigurákat lehet festeni. A Dajka-sátorban 11 és 15 órától Mondókázó lesz Kinda Emesével, 11 óra 30 perctől és 17 órától Hadnagy Ágnes babahordozási bemutatót tart,13 órától a Trezy, a mosható pelust mutatják be, 14 órától a Betó hintát és a Mamira hordozókat, 14:30-tól a Liliputi hordozóeszközöket lehet megismerni, 15 óra 30 perctől Anyatej az Origó címmel tartanak beszélgetést és tanácsadást dr. Szente Lillával újszülött szakorvossal.

A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház Mateiaș gâscarul című előadását 11 órától lehet megtekinteni a román társulat székhelyén, a Cimborák Bábszínház A három kismalac előadását a főtéren adják elő 11:30-tól és 18 órától.Az Erzsébet parkban található pavilonban a Máltai Szeretetszolgálat tombolahúzása 12 órakor lesz, a Tipe-Tupa Egyesület rajzpályázatának díjkiosztása és a tombolahúzás 13 órakor kezdődik. Az Erzsébet parkban 15 és 18 óra között az Amy Gazdátlan Ebekért Egyesület szervezésében Simi sétát tartanak, 15:30-tól futó és bicikliversenyt szervez az Alpin Sport Egyesület.

Az Andrei Mureşanu Színházban az EGO diákszínjátszó csapat Yasmina Reza Művészet című darabját mutatja be 18 órától. A kőszínpadon 11 órától a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar indítja a programot, 12:30-tól zumba koreográfiát adnak elő Tittesz Tünde tanítványai, 13 órától a Sport All és Z Dance tart táncbemutatót Vass Vitus Kinga vezetésével, 14 órától modern és népi táncokat adnak elő a Gyermekek és Tanulók Palotája tanítványai, oktatójuk Gáspár Attila. A sepsiszentgyörgyi gyereknapi programot táncház zárja a Folker együttes vezetésével.

Gyereknapot szervez szombaton az Árkosi Barabás lovarda. A 11 órai megnyitót követően lovasbemutatót tartanak, majd meglovagoltatják a részt vevő gyerekeket, de lesz póni szekerezés is. Az árkosi Barabás Lovarda szombati gyereknapjának állandó programjai között lesz kisállat-simogató, szabadtéri játékok, rajzkuckó, ugrálóvár, arcfestés és tombolahúzás is. 

Temesvár

Csütörtökön és pénteken tarka papírsárkányok lepik majd el Temesvár égboltját a Scripta volant című nemzetközi fesztivál keretében. A magyarországi, németországi, ausztriai, törökországi és indonéziai meghívottak közreműködésével látványosnak ígérkező papírsárkány eregetésnek lehetnek szemtanúi a gyerekek és a felnőttek egyaránt.

Számos programpont mellett csütörtökön például fellép a debreceni ORT-IKI Bábszínház egy tűzzsonglőr műsor keretében, pénteken pedig a temesvári magyar középiskolásokból álló Funky Hats együttes, valamint a magyarországi Bacsó Kristóf Triad dzsesszzenekar.

Csütörtökön bemutatkozik a bukaresti Stația de joacă nevű vállalkozás, amely gyermekek számára (6 hónapostól 5 éves korig) többfunkciós bútordarabokat tervez, így pár mozdulatból az etetőszék lépcsővé, íróasztallá vagy akár hintaszékké alakítható át. Az alapcsomag további kiegészítőkkel bővíthető, így például pillanatok alatt egy csúszda vagy egy rajztábla is kialakítható. A Plai Kulturális Központ által is működtetett Ambasada közösségi térben szervezett esemény részleteit itt olvashatják.

Június 11-én nyolcadik alkalommal szervezik meg a szerbiai Zentán a Mosolytenger Gyermekfesztivált, amelyen a Szórvány Alapítvány közreműködése által a temesvári családoknak is lehetőségük van részt venni. A gyermekfesztiválon fellép az Alma együttes, a nappali programok között például magyar népi játékokra, kézműves falura, babavárosra és lovaglásra is lehet számítani. A helyfoglalás részleteit itt találják.A Polgármesteri Hivatal idén a Gyermekparkban egésznapos programmal készül, román nyelven zajlik majd ugyan minden, de délelőtt például az Óz, a nagy varázsló és a Piroska és a farkas bábelőadásokon lehet részt venni. Teljes program a városháza honlapján böngészhető.

Kapcsolódók

Kimaradt?