A választási hatóság volt elnöke tagadja a pártok pénzügyi vizsgálatainak leállítását

Cáfolja az Állandó Választási Hatóság (AEP) volt elnöke, Daniel Barbu a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádjait, és azt állítja, soha nem fordult elő elnöki mandátuma alatt, hogy leállított volna politikai pártoknál végzett ellenőrzéseket.

A DNA szerdán közölte, hogy Daniel Barbu ellen is bűnvádi eljárást indított abban az ügyben, amelyben a Szociáldemokrata Párt (PSD) kincstárnoka, Mircea Drăghici is érintett.

A volt AEP-elnök ellen azért vizsgálódnak, mert 2017. május 27. és 2019. február 27. között – az ügyészek szerint – nem követte nyomon, hogy a politikai pártok rendeltetésszerűen használják-e fel a számukra kiutalt állami támogatásokat. A DNA azt állítja, Barbu nem rendelte el a 2006/334-es pártfinanszírozási törvény által előírt éves ellenőrzéseket a pártoknál, illetve bizonyos ellenőrzéseket leállított.

„AEP-elnöki mandátumom alatt nem állítottam le és nem akadályoztam meg semmiféle ellenőrzést egyik politikai pártnál sem. Szerintem a DNA részleges és jórészt eltorzított tényeket közölt” – nyilatkozta csütörtöki sajtótájékoztatóján Barbu, aki a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) listáján indul a május végi európai parlamenti választáson, s mint mondta, az ellene folyó vizsgálat miatt sem lép vissza.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?