Az Állandó Választási Hatóság volt elnöke ellen is vizsgálódik a DNA

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) volt elnöke, Daniel Barbu ellen is bűnvádi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség abban az ügyben, amelyben a Szociáldemokrata Párt (PSD) kincstárnoka, Mircea Drăghici is érintett. 

A DNA szerdai közleménye értelmében Barbu ellen azért vizsgálódnak, mert 2017. május 27-e és 2019. február 27-e között az AEP elnökeként nem követte nyomon, hogy a politikai pártok rendeltetésszerűen használják-e fel a számukra kiutalt állami támogatásokat. Az ügyészek szerint Barbu nem rendelte el a 2006/334-es pártfinanszírozási törvény által előírt éves ellenőrzéseket a pártoknál, illetve bizonyos ellenőrzéseket leállított. 

A vádhatóság azt állítja, hogy az egyik politikai párt kincstárnoka által az AEP-nek címzett levél hatására 2019. január 22-én Barbu önkényes módon leállította az intézmény illetékes osztályának vezetője által az illető alakulatnál elrendelt ellenőrzéseket, noha - állítja a DNA - a vonatkozó törvény nem jogosítja fel erre. A DNA közleménye hozzáteszi, noha Barbunak tudomása volt "a párttámogatások felhasználása körüli rendellenességekről", nem hagyta jóvá egyik beosztottjának a leállított ellenőrzések folytatására irányuló kérelmét, inkább lemondott tisztségéről február 27-én. 

A PSD kincstárnoka, Mircea Drăghici ellen sikkasztás és a párttámogatásként nyújtott összegeknek az eredetitől eltérő célokra való felhasználása miatt vizsgálódik az ügyben a DNA. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?