Függesszék fel a PSD-hez irányuló párttámogatásokat – kéri Alina Gorghiu

Alina Gorghiu liberális szenátor a Szociáldemokrata Párthoz (PSD) irányuló párttámogatások felfüggesztését követeli az Állandó Választási Hatóságtól (AEP), tekintetbe véve a Mircea Drăghici ellen indított bűnvádi eljárást

„Felszólítom az Állandó Választási Hatóságot, hogy tegyen eleget kötelességének és függessze fel az állami támogatásokat a PSD irányába, amelyek a politikai pártok és a választási kampányok finanszírozására vannak elkülönítve. Az AEP semmibe veszi működési szabályzatának egyik cikkelyét!” – írta Gorghiu vasárnapi Facebook-bejegyzésében. Hangsúlyozta, az említett működési szabályzat 3. cikkelye előírja, hogy a hatóság egyik hatásköre az, hogy ellenőrizze a választási törvény betartását és rójon ki szankciókat, ha szabálytalanság történik. 

Figyelembe véve, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást indított Mircea Drăghici, a PSD kincstárnoka ellen sikkasztás és a párttámogatásként nyújtott összegeknek az eredetitől eltérő célokra való felhasználása miatt, az AEP-nek kötelessége ennek megfelelően eljárni, figyelmeztet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora. A közzétett adatok szerint az AEP több mint 7,5 millió lejt utal ki havonta a PSD-nek, mutatott rá Gorghiu.

„Ezek a pénzösszegek rendkívül előnyt jelentenek a küszöbön álló választási kampányban a PSD-nek, főként, hogy elfogadták a 2019/6-os sürgősségi rendeletet, amely előírja, hogy az állami támogatásokat a választási kampányban is felhasználhatják a pártok” – fejtette ki a liberális szenátor. 

Azt állítja ugyanakkor, hogy az AEP reakcióhiánya összefüggésben van az új elnök közelmúltban történt kinevezésével, akit a PSD javasolt a tisztségre. „Nem feledhetjük el, hogy a friss elnök első fontos döntése kinevezését követően az volt, hogy felfüggessze a hatóság által végzett ellenőrzéseket a politikai pártoknak kiutalt állami támogatások felhasználásával kapcsolatban” – mutatott rá a politikus, felszólítva az AEP elnökét: a helyzet tisztázásáig függessze fel a párttámogatás kiutalását a PSD irányába. 

A DNA április másodikán kiadott közleménye szerint Mircea Drăghici 2018 februárjában a PSD kincstárnokaként egy családtagjával együtt megállapodott egy 500 ezer eurót érő ingatlan tulajdonosával, hogy megvásárolja azt úgy, hogy részben a párt által felvett támogatásból, részben saját zsebből fizeti ki. Az épület tulajdonosa és a gyanúsított, illetve családtagja közötti elővásárlási szerződés 2018. február 15-én jött létre, és ugyanezen a napon a párt bérleti szerződést kötött az épületre. 

Az ügyészek szerint a bérleti szerződést 2018. március 1-jétől kezdődően 10 évre kötötték, 2029. március 1-jéig, a bérleti díj összege 380 000 euró volt, amelyet a következőképpen kell kifizetni: 38 000 euró öt napon belül, a fennmaradó összeget pedig legalább havi 19 000 eurós részletekre lebontva, 18 hónap alatt. 

„A valóságban a szerződés teljes értékét öt hónap alatt kifizették a politikai pártok tevékenységének finanszírozásáról szóló 2006/334-es törvény alapján nyújtott támogatásból. Miután az Állandó Választási Hatóság vizsgálódni kezdett a támogatás felhasználásáról, a bérleti szerződést, valamint az elővásárlási szerződés felmondták, a bérleti díjként, és a lakás áraként kifizetett összegeket visszavonták” – olvasható a DNA közleményében.

Kapcsolódók

Kimaradt?