„Megtanítanák magyarul” a székelyföldi bevásárlóközpontokat

A kétnyelvűség kereskedelemben való használatáért indított kampányt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács. Sándor Krisztina, az EMNT elnöke a szerdai sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón elmondta: tudatosítani szeretnék a nagy bevásárlóközpontok, de a helyi boltok tulajdonosait is, hogy a tömbmagyar városokban kereskedelmi szempontokból is célszerű lenne a magyar nyelv használata a román mellett. Ugyanakkor a székelyföldi lakosságot is arra ösztönzik, hogy a boltokban igényeljék a magyar nyelvű tájékoztatást.

Sándor Krisztina szerint hét székelyföldi városban – Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Baróton és Gyergyószentmiklóson – levélben szólítottak meg két olyan multinacionális vállalatot – Penny és a Profi üzleteket –, ahol hiányos a kétnyelvűség. Az EMNT levelében rámutat a jó példákra is, hogy a Kaufland vagy Lidl üzleteiben jelen vannak a magyar feliratok. Ugyanakkor személyes találkozót is kértek a két raktáráruház területi vezetőivel, akiknek fel szeretnék hívni a figyelmét, hogy a magyar vásárlók komfortérzetét növelnék, ha anyanyelvükön közölnék az információkat.

Az EMNT elnöke szerint nemcsak multinacionális vállalatokat céloznak meg a kampánnyal, hanem a helyi vállalkozókat is, hiszen tapasztalatok szerint esetenként még a székelyföldiek esetében sem magától értetődő a többnyelvű kommunikáció. „A profitorientált magánszférában minden vállalkozónak lehetősége van büntetlenül használni a kétnyelvű feliratokat”, emlékeztetett Sándor Krisztina, aki arra kéri a székelyföldi városok lakóit, hogy járjanak nyitott szemmel és a Kétnyelvűséget a kereskedelemben! című, készülőben levő Facebook-oldalon jelezzék majd a negatív és pozitív tapasztalataikat.

Sándor Krisztina rámutatott, a közhivatalok és állami intézmények esetében törvény szabályozza a kétnyelvűséget, ennek betartására több civil és jogvédő szervezet is figyel. Az EMNT kampánya azért célozza a kereskedőket, mert itt a társadalmi nyomás miatt látványosak lehetnek az eredmények, de ehhez a vásárlókban is tudatosítani kell, hogy igényeljék a magyar címkéket, eligazító szövegeket, és lehetőleg azt is, hogy az eladók is beszéljenek magyarul.

Az EMNT elnöke szerint a megkeresett multinacionális vállalatok részéről nyitottságot tapasztaltak. Ugyanakkor egész évben zajlik a kampányuk és ha elutasítást tapasztalnak, fontolóra veszik akár az üzletek előtti szórólapos figyelemfelkeltést, de akár a bojkottot is.

Kapcsolódók

Kimaradt?