FRISSÍTVE – Az utóbbi időszak botrányai miatt inkább nyugdíjba vonul a legfőbb ügyész

FRISSÍTVE: Benyújtotta nyugdíjazási kérelmét a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácshoz (CSM) Augustin Lazăr legfőbb ügyész, aki az elmúlt hetekben az állítólagos titkosszolgálati és vallatótiszti múltja miatt került a közvélemény figyelmének középpontjába. A CSM elfogadta Lazăr kérelmét.

Augustin Lazăr legfőbb ügyészi mandátuma április 27-én lejár, és az érintett megerősítette, hogy kérte a nyugdíjazását. Korábban benyújtotta pályázatát egy újabb legfőbb ügyészi mandátumra, azonban Tudorel Toader igazságügyi miniszter (akitól amúgy szerdán megvonta a politikai bizalmat a kormánypárt, tehát le fogják váltani) a meghallgatás nyomán elutasította azt, akárcsak a másik három jelentkezőét.

Lazărt április elején a médiában azzal vádolták meg, hogy az 1980-as években visszautasította Iulius Filip, egy kommunistaellenes aktivista feltételes szabadlábra helyezését abban az időben, amikor a nagyenyedi börtön ilyen kérelmeket véleményező bizottságának elnöke volt.

„Ezzel kapcsolatban leszögezem, hogy nem vagyok sem az egykori Securitate, sem más hírszerző szolgálat tisztje, altisztje, ügynöke vagy munkatársa” – reagált a vádakra akkor Augustin Lazăr.

Felisézte, hogy az 1982–1989-es időszakban ügyészgyakornok, majd kriminológus volt a gyulafehérvári ügyészségen, és nem foglalkozott a kommunista rezsim ellen elkövetett tettekkel, és szerinte egyes sajtótermékek szándékosan kiforgatták a tényeket, amikor azt állították, hogy a nagyenyedi börtön szabadlábra helyezési bizottságának elnökeként ártott egyes politikai elítélteknek.

„Az említett bizottságnak nem az volt a feladata, hogy szabadlábra helyezzen elítélteket. Ez akkor is, akárcsak most, a bíróság kizárólagos hatáskörébe tartozott. A bizottság csak technikai feltételek teljesítését ellenőrizte: a fogvatartási idő minimális letöltendő részét, a fegyelmi szankciók hiányára vonatkozó kitételt. Fontos hozzátenni, hogy abban az időben a törvény az elítéltek minden kategóriája számára egyforma eljárást írt elő. A feltételes szabadlábra helyezés intézményére most is nagyvonalakban hasonló szabályozás érvényes, azzal a különbséggel, hogy most már egy bíró végzi az ellenőrzéseket” – magyarázta.

Ugyanakkor a legfőbb ügyésze az általa vezetett intézmény nevében bocsánatot kért az 1989 előtti, az akkori törvények által legitimizált, de sokszor etikátlan ügyészségi eljárások miatt.

Tăriceanu: Johannis busás nyugdíjjal vásárolja meg Lazăr hallgatását

A CSM ügyészi részlege elfogadta csütörtökön Lazăr nyugdíjazási kérelmét. A döntést elküldik Klaus Johannis államelnöknek, akinek alá kell írnia majd a nyugdíjazás miatti tisztségből való felmentést.

Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök csütörtöki Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy „Johannis busás nyugdíjjal vásárolja meg Augustin Lazăr legfőbb ügyész hallgatását”.

A kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke korábban azt követelte, hogy Johannis menessze Lazărt annak állítólagos titkosszolgálati múltja miatt, és pártja azért nem vett részt a múlt pénteken az államfő által az igazságügyről kezdeményezett egyeztetésen, mer az elnök nem váltotta le a legfőbb ügyészt.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?