Mihai Tudose kitálalt: Liviu Dragnea az igazi párhuzamos állam

Csak azért nem fogadta még el a kormány az amnesztiáról szóló rendeletet, mert ha ez megtörténne, Liviu Dragnea már fölöslegessé válna az őt hatalmon tartó személyek számára – jelentette ki a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökéről kedd este egy tévéinterjúban Mihai Tudose.

A volt kormányfő néhány napja lépett ki a PSD-ből és iratkozott át a Pro Románia pártba. Az interjúban főként Liviu Dragnea vezetési stílusáról, állítólagos hátsó szándékairól tálalt ki, rendkívül kritikus hagnemben.

Tudose többek között arról beszélt: a PSD döntéshozó testületeinek ülésein az elmúlt két évben nagyon sokszor sürgették a párt politikusai az amnesztiarendeletet. Nyilatkozatok szintjén ezt Liviu Dragnea is támogatja, de valójában vonakodik megtenni a lépést – mondta a volt kormányfő.

Tudose szerint ennek az a magyarázata, hogy a PSD elnöke az eddig kierőltetett törvénymódosításoknak és az alkotmánybíróságnak köszönhetően megmenekült az igazságszolgáltatás elől, így számára nem sürgős az amnesztia. Ugyanakkor tudatában van annak, hogy ha a kormány meghozza ezt a rendeletet, akkor fölöslegessé válik azok számára, akik az igazságszolgáltatástól való menekülésük reményében őt hatalmon tartják.

„Az amnesztia ezért olyan számára, mint egy zsebkendő, amit az egyik kezében lobogtat, miközben a másik kezével ellopja az órádat” – fejtegette Tudose. Hozzátette: amikor miniszterelnök volt, közölte Liviu Dragneával, hogy nem hajlandó sürgősségi rendelettel amnesztiát hirdetni vagy módosítani az igazságügyi törvényeket.

Tudose ugyanakkor úgy vélekedett: Liviu Dragnea „az igazi párhuzamos állam”, aki a jogállam ellen tevékenykedik, és veszélyezteti az ország nemzetbiztonságot azáltal, hogy megkurtította a titkosszolgálatok költségvetését. „Így állt bosszút rajtuk, mert nem hajtottak fejet előtte” – jelentette ki a volt miniszterelnök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?